Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skórka z pomarańczy

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skórka z pomarańczy 2 szt
cukier 1 szkl
woda 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Skórka z pomarańczy

Kroki postępowania

1
Pomarańcze dobrze umyć i wyszorować. Następnie sparzyć wrzątkiem. Najlepiej zalewając pomarańcze w miseczce i pozostawiając je w wodzie przez 1minutę. Obrać ze skórki i ostrym nożem wykroić wszystkie białe części. Jest to konieczne, żeby skórka nie była gorzka. Można pokroić w drobną kostkę, paseczki. Ja zmiksowałam w blenderze.
Krok 1 - Skórka z pomarańczy foto
2
W małym garnku umieścić skórkę, wodę i cukier. Smażyć, aż większość wody odparuje, a skórka będzie szklista.
Krok 2 - Skórka z pomarańczy foto
3
Gorącą skórkę od razu przełożyć do słoiczków. Tak przygotowana skórka jest dobrym dodatkiem do ciast. Smacznego!
Krok 3 - Skórka z pomarańczy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 12.02.2014 23:45
Warto swojską robić.
mirecka12 10.02.2014 09:59
tego szukałam ;-)
Klausia 01.02.2014 16:34
wypróbuję :)
IwonaDD 01.02.2014 13:28
super do deserów
DorotaZ 30.01.2014 14:30
Ja obieram pomarańcze obieraczką do warzyw - skórka jest bez białej części
mysza75 30.01.2014 13:50
Robisz podobnie jak ja skórkę. Już czuję jej aromat :-) super
Jadwiga/Jaga85 30.01.2014 12:36
Idealna do sernika!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak