Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skórka pomelo w syropie

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomelo skórka z całego owocu
woda 1 szkl.
cukier 1 szkl.
sok z cytryny 1 łyżka

Porada

Przechowywać w chłodnym ciemnym miejscu.

Przepis i sposób przygotowania na: Skórka pomelo w syropie

Kroki postępowania

1
Pomelo obrać z grubej skóry.
Krok 1 - Skórka pomelo w syropie foto
2
Za pomocą dużego ostrego noża ściąć większość białego albedo.
Krok 2 - Skórka pomelo w syropie foto
3
Skórki zalać wodą, nakryć i gotować do miękkości. Odcedzić.
Krok 3 - Skórka pomelo w syropie foto
4
Z cukru i wody w równych proporcjach ugotować syrop.
Krok 4 - Skórka pomelo w syropie foto
5
Skórki odcisnąć z nadmiaru płynu i tępą stroną noża delikatnie zeskrobać pozostałe albedo.
Krok 5 - Skórka pomelo w syropie foto
6
Skórkę pokroić w kosteczkę. Jeśli ktoś lubi delikatną goryczkę, można kilka kawałków skórki pozostawić z cienką warstwą albedo.
Krok 6 - Skórka pomelo w syropie foto
7
Do syropu wsypać pokrojone skórki i gotować do czasu, aż staną się szkliste.
Pod koniec dodać sok z cytryny.
Krok 7 - Skórka pomelo w syropie foto
8
Gorącą skórkę przełożyć do słoiczka i szczelnie zakręcić.
Odwrócić dben do góry i pozostawić na 15 minut, aż pokrywką sądzie - odwrócić i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 8 - Skórka pomelo w syropie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 07.10.2015 19:24
Uzywam tdokladnie tak, jak skórkę pomaranczową - do ciast (sernik, piernik, keks, makowiec, drożdżowe, marchewkowe, etc), do bułeczek drożdżowych, bajaderek, deserów :)
mirosława4 07.10.2015 19:09
a do czego ją potem używasz ?
Habibi 07.10.2015 18:16
troszkę niezbyt absorbującej pracy i smaczny dodatek do ciasta gotowy :) a pomelo wielkie, więc tym bardziej zajęcie opłacalne, bo nie trzeba zbierać skórek z kilku dni, jak np z pomarańczy ;)
Aleksandra/Olcia 07.10.2015 18:06
super pomysł na wykorzystanie skórki z pomelo,zawsze mi ją szkoda wyrzucać ...a tu doskonały przepis na tę skórkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak