Skórka pomarańczowa kandyzowana

Skórka pomarańczowa kandyzowana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomarańcze

    6 szt
  • cukier

    1 szklanka
  • woda

    0,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomarańcze dokładnie umyć, obrać. Skórkę sparzyć wrzątkiem i włożyć do naczynia z zimną wodą. Moczyć przez 2 dni, kilkakrotnie zmieniając wodę. Następnie usunąć biały miąższ, skórkę pokroić w kostkę. Z wody i cukru ugotować syrop, wsypać skórkę i gotować około 40 minut ciągle mieszając, aż skórka będzie szklista i miękka. Gorące przełożyć do słoików, zakręcić. Przechowywać w chłodnym miejscu. Dodawać do ciast.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IlonaAlbertos

18.09.2013 20:02
Warto zrobić.

kate.500

18.09.2012 14:16
fajny pomysl

romanrafal

15.04.2012 09:14
zrobię sobie taką

Wacław

20.09.2011 09:13
fajny,przydatny przepis !

Kuchareczekjeden

24.03.2011 14:18
przydatna taka skórka w domku:)

jolajka

13.01.2011 15:15
dzięki, łatwo było zrobić i serniczek z tą skórką wyszedł pyszny,

RenataZ-et

29.12.2010 22:27
Jolajka ja przechowuję w lodówce ok 2-3 miesięcy-w zależności jak dużo jej używam ;) Jeśli chcesz przechowywać ją dłużej, należy ją pasteryzować zaraz po włożeniu do słoików.

jolajka

29.12.2010 12:29
jak długo można przechowywać taką skórkę?

jolajka

29.12.2010 12:29
już dodaję do mojej księgi

Tahitha

29.12.2010 05:40
Też tak robię i .. polecam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat