Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skórka pomarańczowa kandyzowana

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcze 6 szt
cukier 1 szklanka
woda 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Skórka pomarańczowa kandyzowana

Pomarańcze dokładnie umyć, obrać. Skórkę sparzyć wrzątkiem i włożyć do naczynia z zimną wodą. Moczyć przez 2 dni, kilkakrotnie zmieniając wodę. Następnie usunąć biały miąższ, skórkę pokroić w kostkę. Z wody i cukru ugotować syrop, wsypać skórkę i gotować około 40 minut ciągle mieszając, aż skórka będzie szklista i miękka. Gorące przełożyć do słoików, zakręcić. Przechowywać w chłodnym miejscu. Dodawać do ciast.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 18.09.2013 20:02
Warto zrobić.
kate.500 18.09.2012 14:16
fajny pomysl
romanrafal
romanrafal 15.04.2012 09:14
zrobię sobie taką
Wacław 20.09.2011 09:13
fajny,przydatny przepis !
Kuchareczekjeden 24.03.2011 14:18
przydatna taka skórka w domku:)
jolajka 13.01.2011 15:15
dzięki, łatwo było zrobić i serniczek z tą skórką wyszedł pyszny,
RenataZ-et 29.12.2010 22:27
Jolajka ja przechowuję w lodówce ok 2-3 miesięcy-w zależności jak dużo jej używam ;) Jeśli chcesz przechowywać ją dłużej, należy ją pasteryzować zaraz po włożeniu do słoików.
jolajka 29.12.2010 12:29
jak długo można przechowywać taką skórkę?
jolajka 29.12.2010 12:29
już dodaję do mojej księgi
Tahitha 29.12.2010 05:40
Też tak robię i .. polecam :)
Margo1 28.12.2010 15:23
nawet łatwy przepis
Monika193
Monika193 28.12.2010 13:58
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak