Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skórka mandarynkowa w lekkim syropie

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skórki z mandarynek 2 szkl. krojone
cukier 2 szkl.
woda 4 szkl.
cytryna 1 duża

Przepis i sposób przygotowania na: Skórka mandarynkowa w lekkim syropie

Kroki postępowania

1
Skórki z mandarynek zalać w garnku zimną wodą i przycisnąć ciężką pokrywką, mniejszą od średnicy garnka, aby skórki były zanurzone i nie wypływały.
Moczyć 24-48 godzin zmieniając wodę na świeżą przynajmniej 2-3 razy dziennie.
Krok 1 - Skórka mandarynkowa w lekkim syropie foto
2
Zalać świeżą wodą i gotować, od zawrzenia, około 30-40 minut, aż skórki zmiękną.
Odcedzić i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Krok 2 - Skórka mandarynkowa w lekkim syropie foto
3
Ostudzone skórki okroić z warstwy albedo, gdzie znajduje się najwięcej goryczki.
Krok 3 - Skórka mandarynkowa w lekkim syropie foto
4
Oczyszczone skórki pokroić w kosteczkę.
Krok 4 - Skórka mandarynkowa w lekkim syropie foto
5
Na dużej patelni lub w szerokim rondlu zagotować wodę, dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia.
Dodać sok wyciśnięty z całej cytryny i wsypać pokrojone skórki.
Gotować na małym ogniu około 60-80 minut, aż część płynu odparuje.
Krok 5 - Skórka mandarynkowa w lekkim syropie foto
6
Gorącą skórkę przełożyć do słoika i zalać wytworzonym syropem.
Zakręcić od razu i pozostawić do ostygnięcia - przechowywać w lodówce.
Krok 6 - Skórka mandarynkowa w lekkim syropie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 07.12.2012 20:53
fajny pomysł
nogawkuchni 05.12.2012 07:39
Super, Święta tuż tuż a taki dodatek to rewelacyjna sprawa do wszelkich świątecznych ciast, moja Mama również je robi, tylko krótszym sposobem troszkę, ale zawsze są pysznym bonusem w ciachu, a zapach podczas ich przygotowania nieziemski, aż na sam widok słoiczka z pomarańczami tutaj u Ciebie to już mi nimi zapachniało.
Habibi 02.12.2012 22:35
Czekam więc na relację :)
medi 30.11.2012 22:32
dzięki:) skórki już się moczą:)
Beatris 30.11.2012 21:02
I do ciasta "jak znalazł".
Habibi 30.11.2012 18:23
Kupiłam mandarynki-mutanty :) Były wielkości grejpfrutów! Ale za to były słodziutkie, soczyste i skóka sama odchodziła :)
eagle 30.11.2012 18:16
Na zdjęciu skórki wyglądają na duże i mięsiste - nie jak drobne mandarynkowe ;)
Adamorek 30.11.2012 17:12
ciekawy dodatek
Habibi 30.11.2012 16:51
medi - kwas z cytryny zapobiega krystalizowaniu syropu - myślę, że sok z mandarynki jest zwyczajnie zbyt łagodny - możesz w nim rozpuścić nieco kwasku cytrynowego i będzie OK :) Zlewam gorące do słoiczków i pozostawiam do ostygnięcia - jeśli pokrywki są tradycyjne, to odwracam słoiczki dnem do góry i troszkę się od temperatury zapasteryzują. A tym razem zlałam do jednego dużego słoika po kawie i po ostygnięciu wstawiłam do lodówki. Można również zwyczajnie zapasteryzować.
medi 30.11.2012 16:23
Mam jeszcze dwa pytanka;czy zamiast cytryny można dodać sok z mandarynki i jak przechowywać te skórki,pasteryzujesz je?
medi 30.11.2012 16:19
O proszę nawet skórki z mandarynek można wykorzystać a ja wyrzucam.Fajny pomysł:)
Habibi 30.11.2012 16:08
Ja jeszcze do wszelkich pierników i pierniczków lubię :)
ziutula
ziutula 30.11.2012 15:51
taka skórka do drożdżowych,sernika,makowca to pychota
Marta1986 30.11.2012 15:44
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak