Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skórka kandyzowana z pomarańczy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcza obrana 4 sztuki
cukier 1 szklanka
woda 250-300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Skórka kandyzowana z pomarańczy

Pomarańczę należy wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Kiedy mamy obrane skórki zalewamy je zimną wodą tak aby swobodnie sobie pływały (ja moczę je zazwyczaj 1 dzień-czasem krócej, zmieniając co kilka godzin wodę). Gdy nasze skórki zmiękną kroimy je w drobną kosteczkę (możecie usunąć część białego albedo, chociaż po takiej obróbce nie jest już ono tak gorzkie, ale trochę go jednak usuwam). Pokrojone zalewam wrzątkiem i gotuję ok.3-minuty od zagotowania i tą wodę odlewam. Płuczę, zalewam wrzątkiem tak aby tylko przykryć ich powierzchnię i dosypuję cukier. Gotuję na małym ogniu. ok.30-40 minut. Po tym czasie możemy przełożyć do słoiczka wraz z syropem i za pasteryzować albo odcedzić z nadmiaru syropu i zamrozić rozkładając dosyć cienko na tackę. Ja ostatnio właśnie mrożę a pozostały syrop łączę ze spirytusem otrzymując świetny olejek pomarańczowy do ciast:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mela25 15.06.2013 16:36
bardzo smaczne
IwonaDD 24.04.2013 09:21
zawsze dobrze mieć taką skórkę w domu do wypiekow i deserow
halina17 23.04.2013 10:55
Ja lubię jeść taką skórkę , też robię sama w domu.
Pomocnik 23.04.2013 10:12
pyszne, uwielbiam
wiola333 23.04.2013 09:02
bardzo ciekawy przepis
Rafał3 23.04.2013 08:20
smak i wygląd wyśmienity
Boska_Agatka 23.04.2013 08:18
mniam mniam lubię
kasienka23 23.04.2013 08:09
robię podobnie :)
SmakolykiJoanny 23.04.2013 07:54
Bardzo ciekawy pomysł .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak