Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skórka cytrynowa utrwalana alkoholem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skórka z cytryny dowolna ilość
syrop cukrowy 1:1
spirytus

Porada

Tak przygotowana skórka dobrze się przechowuje i nadaje się do aromatyzowania ciast, deserów i koktajli.

Przepis i sposób przygotowania na: Skórka cytrynowa utrwalana alkoholem

Cytryny wyszorować, sparzyć i osuszyć. Skórkę ściąć ostrożnie, aby nie zawierała białej warstwy albedo. Pokroić w paski lub kostkę, przełożyć do rozdrabniacza i zmiksować. W międzyczasie ugotować syrop z równych części cukru i wody, dodać skórkę i całość doprowadzić do wrzenia stale mieszając. Pozostawić do ostygnięcia, odcedzić przez gęstą gazę. Syrop zlać do słoiczka. Do skórki cytrynowej dodać dowolną ilość spirytusu, wymieszać, przełożyć do wyparzonego słoiczka i szczelnie zakręcić. Przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BobMay 01.06.2016 06:32
czy taka skórka jest trwalsza od tej w cukrze?
agi0911 21.05.2016 06:58
superciekawy pomysł
krokus 20.05.2016 21:14
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak