Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skalniak

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
żółtko jajek 5 sztuk
masło lub margaryna 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 5 łyżek

Pozostałe składniki

dżem porzeczkowy
cukier kryształ 0,5 szklanki
budyń waniliowy 1 sztuka
bakalie 250 gram
masło 1 sztuka
masa krówkowa 1 puszka
płatki migdałowe

Porada

Ciasto najlepiej wstawić do lodówki na kilka godzin.

Przepis i sposób przygotowania na: Skalniak

Z podanych składników zagnieść kruche cisto. Surowe podzielić na dwie części. Piana: 5 białek, ½ szklanki cukru, budyń- dokładnie wymieszać; dodać bakalie – delikatnie wymieszać łyżką.
Masa: masło utrzeć z masą krówkową.
Na ciasto z dżemem i pianą wyłożyć masę, posypać płatkami migdałowymi, w masę powkładać pionowo kwadratowe ciasteczka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 31.01.2017 15:32
oryginalny pomysł
halina17 06.11.2016 17:05
Ciekawa nazwa ciasta.
Stenka 06.11.2016 15:45
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak