Simit - tureckie bajgle

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mąka pszenna

    650 g
  • woda letnia

    250 g
  • mleko

    100 ml
  • jajko

    1 sztuka
  • oliwa

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • drożdże świeże

    20 g
  • sezam

    1 szkl

Dodatkowo

  • woda

    1/3 szkl
  • miód

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Mąkę pszenną przesiewamy do miski ze szczyptą soli. W letniej wodzie rozpuszczamy 2 łyżki cukru, dodajemy drożdże. W misce z mąką robimy dołek i przelewamy do niego zaczyn. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 10 min. aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki, pod koniec wyrabiania dodajemy oliwę. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie odchodzić od ręki lub haka miksera (7-10 min). Z ciasta formujemy kulę, przekładamy do oprószonej mąką miski. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości na ok. 1,5 h.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy na 10 - 12 równych części (ja ważę całe ciasto na wadze kuchennej, a następnie dzielę przez ilość bajgli jakie chce otrzymać, dzięki temu otrzymuje bajgle równej wielkości). Z każdej części formujemy rękoma wałeczek o długości ok. 70 cm. Wałeczek składamy na pół i zwijamy w świderek. Bajgle odkładamy na blachę wysmarowaną masłem i oprószoną spora ilości mąki. Obwarzanki przykrywamy ściereczką i odstawiamy 30 minut w ciepłe miejsce.

Sezam przesypujemy na suchą patelnię i prażymy na złoto prawie cały czas mieszając. Uważamy, aby nie przypalić sezamu, ponieważ taki będzie gorzki i mało smaczny.

Miód rozrabiamy z wodą. Wyrośnięte bajgle przed samym pieczeniem smarujemy wodą z miodem i oprószamy sezamem.

Bajgle wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 ºC przez około 25-30 minut lub do zezłocenia. Po upieczeniu studzimy na kratce.
slodkieniebo
Przepis znalazłam na mojewypieki.com i nieznacznie zmieniłam do swoich potrzeb.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 11.02.2016 10:24
Chętnie bym spróbowała.
ada.la 16.10.2015 10:25
od razu wpadają w oko swym wyglądem
Kolorowa 15.10.2015 17:47
Ale ładne !
VioletoweKucharzenie 15.10.2015 10:44
przepiękne!
Jadwiga/Jaga85 14.10.2015 22:29
Piękne są! Jak z prawdziwej piekarni:)
tomek18 14.10.2015 21:18
uwielbiam :) muszę kiedyś sam zrobić
Wiktoria29 14.10.2015 20:56
fajny przepis
halina17 14.10.2015 19:21
Smacznie wyglądają :)
Bernadeta1 14.10.2015 18:31
na pewno domowe to smaczne
Justi2401 14.10.2015 17:30
Jakie rumiane! Super :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat