Przepis i sposób przygotowania na: Simit - tureckie bajgle
Mąkę pszenną przesiewamy do miski ze szczyptą soli. W letniej wodzie rozpuszczamy 2 łyżki cukru, dodajemy drożdże. W misce z mąką robimy dołek i przelewamy do niego zaczyn. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 10 min. aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki, pod koniec wyrabiania dodajemy oliwę. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie odchodzić od ręki lub haka miksera (7-10 min). Z ciasta formujemy kulę, przekładamy do oprószonej mąką miski. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości na ok. 1,5 h.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy na 10 - 12 równych części (ja ważę całe ciasto na wadze kuchennej, a następnie dzielę przez ilość bajgli jakie chce otrzymać, dzięki temu otrzymuje bajgle równej wielkości). Z każdej części formujemy rękoma wałeczek o długości ok. 70 cm. Wałeczek składamy na pół i zwijamy w świderek. Bajgle odkładamy na blachę wysmarowaną masłem i oprószoną spora ilości mąki. Obwarzanki przykrywamy ściereczką i odstawiamy 30 minut w ciepłe miejsce.
Sezam przesypujemy na suchą patelnię i prażymy na złoto prawie cały czas mieszając. Uważamy, aby nie przypalić sezamu, ponieważ taki będzie gorzki i mało smaczny.
Miód rozrabiamy z wodą. Wyrośnięte bajgle przed samym pieczeniem smarujemy wodą z miodem i oprószamy sezamem.
Bajgle wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 ºC przez około 25-30 minut lub do zezłocenia. Po upieczeniu studzimy na kratce.