Sielska zalewajka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    1 litr
  • żurek

    0,3 litra
  • ziemniaki

    0,5 kg
  • liść laurowy

    2 sztuki
  • śmietana 18 proc

    1/2 szklanki
  • mąka

    1 łyżka
  • sól do smaku

    1/2 łyżki
  • pieprz

    1/2 łyżki
  • majeranek

    1/2 łyżki
  • czosnek

    4 ząbki
  • szczypiorek usiekany

    pół łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do wody. Dodajemy liście laurowe, pieprz ziarnisty i trochę soli. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie wlewamy żurek i doprawiamy majerankiem, pieprzem mielonym i czosnkiem (drobno pokrojonym bądź przeciśniętym przez praskę). Odstawiamy do zagotowania. Do szklanki ze śmietaną wsypujemy mąkę, rozprowadzamy ją łyżką, by nie było grudek. Całość zaprawiamy śmietaną z mąką i kilkoma łyżkami zupy oraz szczyptą soli. Doprowadzamy do wrzenia. Podajemy posypaną świeżym szczypiorkiem bądź koperkiem. Można także z dodatkiem pieczywa. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 17.12.2014 00:02
smacznie się zapowiada
Noruas 16.12.2014 23:08
pyszna zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat