Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sielska zalewajka

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 1 litr
żurek 0,3 litra
ziemniaki 0,5 kg
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
śmietana 18 proc 1/2 szklanki
mąka 1 łyżka
sól do smaku 1/2 łyżki
pieprz 1/2 łyżki
majeranek 1/2 łyżki
czosnek 4 ząbki
szczypiorek usiekany pół łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sielska zalewajka

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do wody. Dodajemy liście laurowe, pieprz ziarnisty i trochę soli. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie wlewamy żurek i doprawiamy majerankiem, pieprzem mielonym i czosnkiem (drobno pokrojonym bądź przeciśniętym przez praskę). Odstawiamy do zagotowania. Do szklanki ze śmietaną wsypujemy mąkę, rozprowadzamy ją łyżką, by nie było grudek. Całość zaprawiamy śmietaną z mąką i kilkoma łyżkami zupy oraz szczyptą soli. Doprowadzamy do wrzenia. Podajemy posypaną świeżym szczypiorkiem bądź koperkiem. Można także z dodatkiem pieczywa. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 17.12.2014 00:02
smacznie się zapowiada
Noruas 16.12.2014 23:08
pyszna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak