Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Siekany szczaw na zimę

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szczaw 2-2,5 kg
sól 4-5 łyżek
olej
woda 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Siekany szczaw na zimę

Świeżo zebrany szczaw myjemy i dokładnie przeglądamy. Jeśli jest z łodyżkami (ja zbieram bez) to obrywamy. Opłukany kroimy na kawałki 1-1,5 cm. W garnku gotujemy wodę, dodajmy sól i partiami wkładamy szczaw. Pod wpływem temperatury bardzo szybko traci swoją objętość. Nie gotujemy go długo tylko parzymy. Wrzący przełożyć do małych słoiczków. Wierzch zalać łyżką oleju. Zakręcić i stawiać do góry dnem.
Na zimę do szczawiówki w sam raz :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 15.05.2016 21:27
chyba też sobie zrobię taki zapasik :-).
Łukasz15 15.05.2016 20:28
Warto mieć w spiżarni.
noninka77 15.05.2016 18:49
Zgadzam się :)
krokus 15.05.2016 18:43
nie ma jak przetwory domowej roboty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak