Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Shrekowe pierogi z mięsem i szpinakiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szpinak mrożony 200 g
łopatka bez kości 300 g
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
mąka pszenna 4 szklanki
jajko 2 sztuki
oliwa 2 łyżki
woda ile mąka wchłonie
sól szczypta
twaróg 100 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Shrekowe pierogi z mięsem i szpinakiem

Kroki postępowania

1
Z podanej ilości składników wychodzi ok. 70 - 80 sztuk pierogów, w zależności, czym będziemy je wykrawać.

Łopatkę wieprzową bez kości mielimy, a następnie usmażyć na patelni z przyprawami: sól, pieprz, majeranek i lubczyk. Dodać rozmrożony szpinak (odcisnąć wodę po rozmrożeniu do szklanki) i lekko poddusić. Całość dobrze wystudzić, potem dodać twaróg (również odciśnięty z nadmiaru wody). Dobrze wszystko wymieszać.
Krok 1 - Shrekowe pierogi z mięsem i szpinakiem foto
2
Przygotować ciasto z mąki, jajek i oliwy, ze szczyptą soli oraz wodą (ile mąka wchłonie). Ciasto musi być dobrze wyrobione, elastyczne i miękkie. Wodę można użyć, która pozostała po rozmrożeniu szpinaku, nada lekko zielonego koloru.
Krok 2 - Shrekowe pierogi z mięsem i szpinakiem foto
3
Ciasto wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką, wykrawamy kółka np. szklanką, nakładamy nadzienie i lepimy pierogi. Układamy na talerzu lub na desce, posypanej mąką, każdy osobno, żeby się nie skleiły.
Krok 3 - Shrekowe pierogi z mięsem i szpinakiem foto
4
Gotujemy je w osolonej w wodzie, z dodatkiem łyżeczki oliwy, jak wypłyną, to ok. 8-10 minut.

Ja podaje je z sosem pomidorowym i są pyszne.
Krok 4 - Shrekowe pierogi z mięsem i szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 04.04.2013 19:56
Bardzo mi sie spodobała nazwa :) pierożki też mi sie podobają. Muszę kiedyś spróbować.
Izabela/bella81 24.02.2013 08:08
fajne
AURELKA 22.12.2012 15:11
rewelacja
pycia9 09.12.2012 10:35
super przepis
kaja1991 02.12.2012 13:39
super wyglądają
hahanka 22.11.2012 11:42
uwielbiam pierogi
RenataZ-et 13.11.2012 18:57
fajny pomysł :)
ilka_86 25.10.2012 10:55
na pewno smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak