Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Shrek w wersji pomarańczowej

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6
cukier 1/2 szklanki
mąka pszenna 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

dodatkowo

soczek kubus pomaranczowy 1 duży
delicje 2 opakowania
galaretka brzoskwiniowa 2
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

pianka

śmietana roślinna Decor Up 300 ml.
galaretka brzoskwiniowa 1
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka

Porada

Aby masa budyniowa dobrze przykleiła się do ciasta , należy delikatnie usunąć wierzchnią warstwę biszkoptu. Najlepiej schodzi gdy biszkopt jest jeszcze ciepły. Zamiast śmietany roślinnej, można użyć śmietany 30%. Wtedy trzeba dodać jeszcze cukier.

Przepis i sposób przygotowania na: Shrek w wersji pomarańczowej

Kroki postępowania

1
Białka ubijamy na sztywną pianę, porcjami dodajemy żółtka i cukier. Gdy wszystko się odpowiednio połączy , wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na wcześniej przygotowaną blachę (blachę smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia). Żeby pozbyć się nie potrzebnych bąbelków powietrza, uderzamy brytfanką o stół. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok 30 minut.
Krok 1 - Shrek w wersji pomarańczowej foto
2
2/3 soku wlewamy do garnka i kładziemy na palnik. Budynie mieszamy z 1/3 soku. Gdy sok zacznie się gotować dodajemy rozmieszany budyń . Chwilę mieszamy energicznie . Wylewamy ciepłą masę budyniowa na wystudzonego biszkopta.
Krok 2 - Shrek w wersji pomarańczowej foto
3
Na masę budyniową układamy ściśle delicje.
Krok 3 - Shrek w wersji pomarańczowej foto
4
Galaretkę z żelatyną rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Studzimy. Schłodzoną śmietanę wlewamy do miski .Miksujemy chwilę na wolnych obrotach, dodajemy wystudzoną galaretkę . Energicznie mieszamy mikserem, nie za długo żeby nie była za sztywna. (Tą śmietanę bardzo krótko się ubija.)Wykładamy na delicje.
Krok 4 - Shrek w wersji pomarańczowej foto
5
Na wierzch wylewamy tężejącą galaretki z żelatyną przygotowane zgodnie ze sposobem na opakowaniu.
Smacznego!!!
Krok 5 - Shrek w wersji pomarańczowej foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 20.11.2016 17:56
smaczne ciasto
edytazaw89@wp 01.11.2016 19:54
Wygląda pięknie
IwonaKa 25.10.2016 23:23
zjadłabym takie ciacho
gusia1000 24.10.2016 14:13
Bardzo dobre ciasto.
agnieszka214 24.10.2016 10:25
juz moge zjesc do kawki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak