Shrek w wersji pomarańczowej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    6
  • cukier

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

dodatkowo

  • soczek kubus pomaranczowy

    1 duży
  • delicje

    2 opakowania
  • galaretka brzoskwiniowa

    2
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki

pianka

  • śmietana roślinna Decor Up

    300 ml.
  • galaretka brzoskwiniowa

    1
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Shrek w wersji pomarańczowej foto
Białka ubijamy na sztywną pianę, porcjami dodajemy żółtka i cukier. Gdy wszystko się odpowiednio połączy , wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na wcześniej przygotowaną blachę (blachę smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia). Żeby pozbyć się nie potrzebnych bąbelków powietrza, uderzamy brytfanką o stół. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok 30 minut.
Krok 2 - Shrek w wersji pomarańczowej foto
2/3 soku wlewamy do garnka i kładziemy na palnik. Budynie mieszamy z 1/3 soku. Gdy sok zacznie się gotować dodajemy rozmieszany budyń . Chwilę mieszamy energicznie . Wylewamy ciepłą masę budyniowa na wystudzonego biszkopta.
Krok 3 - Shrek w wersji pomarańczowej foto
Na masę budyniową układamy ściśle delicje.
Krok 4 - Shrek w wersji pomarańczowej foto
Galaretkę z żelatyną rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Studzimy. Schłodzoną śmietanę wlewamy do miski .Miksujemy chwilę na wolnych obrotach, dodajemy wystudzoną galaretkę . Energicznie mieszamy mikserem, nie za długo żeby nie była za sztywna. (Tą śmietanę bardzo krótko się ubija.)Wykładamy na delicje.
Krok 5 - Shrek w wersji pomarańczowej foto
Na wierzch wylewamy tężejącą galaretki z żelatyną przygotowane zgodnie ze sposobem na opakowaniu.
Smacznego!!!
SmaczneGotowanie
Aby masa budyniowa dobrze przykleiła się do ciasta , należy delikatnie usunąć wierzchnią warstwę biszkoptu. Najlepiej schodzi gdy biszkopt jest jeszcze ciepły. Zamiast śmietany roślinnej, można użyć śmietany 30%. Wtedy trzeba dodać jeszcze cukier.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 20.11.2016 17:56
smaczne ciasto
[email protected] 01.11.2016 19:54
Wygląda pięknie
IwonaKa 25.10.2016 23:23
zjadłabym takie ciacho
gusia1000 24.10.2016 14:13
Bardzo dobre ciasto.
agnieszka214 24.10.2016 10:25
juz moge zjesc do kawki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat