Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Shoarma w sosie śmietankowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

shoarma
marchewka 2 szt
por 1/4 szt
śmietana 30% 1 szt
cebula biała 1 szt
zioła włoskie
sól
pieprz
spaghetti

Przepis i sposób przygotowania na: Shoarma w sosie śmietankowym

Kroki postępowania

1
Kroimy marchew i por w plasterki, cebulę w kostkę.
Wrzucamy marchew do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 20 minut aż będzie półmiękka. Wtedy dorzucamy spaghetti.
Na patelni podsmażamy shoarmę z cebulą i porem.
Krok 1 - Shoarma w sosie śmietankowym foto
2
Kiedy mięso jest już podsmażone, dolewamy śmietanę z wodą (w proporcjach 1 do 1, wody trochę mniej).
Krok 2 - Shoarma w sosie śmietankowym foto
3
Na talerzu najpierw kładziemy marchew (dookoła), następne makaron, a wierzch dekorujemy sosem z shoarmą.
Smacznego!
Krok 3 - Shoarma w sosie śmietankowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

karolina1869 13.12.2012 14:39
ciekawe
Noruas 04.12.2012 02:37
Tereso o- shoarma jest rodzajem mięsa, typowym na kuchni tureckiej. Zaproponowałam takie rozwiązanie w ramach urozmaicenia. Równie dobrze możesz wykorzystać mielone czy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Ważne by podsmażyć je z cebulą i porem, następnie dodać śmietanę (patrz w kroku 2) i polać przygotowany makaron. Mam nadzieję, że teraz jaśniej wyjaśniłam, jeśli nie to pytaj :)
teresa18 03.12.2012 19:04
shoarma to rodzaj makaronu? czym on się różni od spageti?
kasiaw 03.12.2012 18:36
wygląda wyśmienicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak