Shepherd's Pie (zapiekanka pastuszka)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • masło

    30 gram
  • mleko

    3 łyżki
  • cebula

    1 sztuka, duża, pokrojona w kostkę
  • marchewki

    2 sztuki.pokrojone w kostkę
  • oliwa

    1 łyżka
  • mięso mielone

    1 kg, (jakie kto lubi, mi najbardz
  • pieczarki

    250 gram, krojonych w plasterki
  • mąka

    2 łyżki
  • rosół

    250 ml
  • groszek konserwowy

    1 puszka
  • ser żółty

    100 gram, tartego
  • sos worcester

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać oliwę, usmażyć na niej cebulę, dodać mielone mięso-smażyć aż zbrązowieje. Dodać pieczarki i marchewkę. Smażyć przez chwilę, po czym zasypać wszystko mąką i dobrze wymieszać. Wlać powoli rosół, dodać sos Worcestershire, przykryć. Gotować przez godzinie na małym ogniu. Doprawić (jak ktoś lubi można dodać czosnek), dodać groszek, przełożyć do żaroodpornego naczynia.
W międzyczasie ugotować ziemniaki, utłuc je z masłem i mlekiem. Dodać sól, pieprz i jeszcze ciepłe wykładać łyżką na mięso. Wyrównać, posypać serem. Piec około godziny w 180 st.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Michaś 10.07.2012 21:28
ale pyszna :)
parysek10 24.06.2012 12:46
dobry ponmysł
elka4621 24.06.2012 10:10
uwielbiam zapiekanki
Rafał10 24.06.2012 09:10
uwielbiam takie zapiekanki, super połączenie składników :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat