Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Shakshuka

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

oliwa
cebula 1 szt
papryka czerwona 1 szt
papryczka chili 1 szt
czosnek 3 ząbki
pomidor 3 szt
cukier 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 2 szczypty
jajko 2 szt
natka pietruszki
natka kolendry
pita 2 szt
Kmin rzymski mielony Prymat 3 szczypty
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Shakshuka

Kroki postępowania

1
Pierwszym krokiem przygotowania każdej potrawy powinno być przygotowanie przynajmniej niektórych składników, w tym przypadku radzę przygotować wszystkie tak by wrzucać je tylko na patelnie. Pamiętajmy że papryki nie kroimy całej w kostkę lecz na samym początku wykrawamy z niej trzy krążki.

Gady mamy już wszystkie składniki na patelnie wlewamy oliwę i gdy nie jest ona jeszcze mocno nagrzana wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, pół papryczki chilli również drobno pokrojoną oraz paprykę czerwoną pokrojoną w kostką. Dokładnie tak jak na zdjęciu. Smażymy około 7- 10 min.
Krok 1 - Shakshuka foto
2
Następnie dodajemy czosnek pokrojony w plastry (jak na zdjęciu) i smażymy około 2- 3 min.
Krok 2 - Shakshuka foto
3
Następnie dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. (jeśli pomidory są twarde staramy się by kostka była w miarę drobna)
Czekamy kilka minut tak by pomidory rozpadły się. Następnie przyprawiamy: sól i pieprz do smaku, mniej więcej płaska łyżka cukru by zniwelować kwaśność pomidorów, dość sporo kminu (Pamiętajmy iż jest to KMIN rzymski lub arabski, a nie kminek) i na koniec papryka słodka.
Krok 3 - Shakshuka foto
4
Kolejnym etapem jest wbicie jajek, które umieścić należy w małej "kieszonce" którą należy zrobić łyżką w sosie (jak na zdjęciu). Nie przykrywamy niczym patelni i czekamy aż białko się zetnie lecz żółtko ma pozostać płynne.
Krok 4 - Shakshuka foto
5
Na koniec przybieramy całość wcześniej wykrojonymi krążkami papryki oraz natką pietruszki i kolendry.
Krok 5 - Shakshuka foto
6
Tamie danie spożywamy wprost z patelni, porcja jest przewidziana dla dwóch osób. Najlepiej w towarzystwie chleba pita który można zakupić w sklepie lu upiec samemu, jest to niezwykle (przepis można znaleźć w mojej księdze krok po kroku).

ŻYCZĘ SMACZNEGO:)
Krok 6 - Shakshuka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 18.07.2015 08:27
warto zrobić
czekoladka_m 17.01.2014 10:22
Musi być przepyszne!
Aannkaa82 15.01.2014 20:44
Wyglada interesujaco...
Kamil 28.08.2013 14:59
Przepis prosto z Izraela, tam jest to coś w rodzaju naszej wojskowej grochówki
pacpaw 27.08.2013 22:50
co to za kuchnia? Brzmi orientalnie
EmciaPichci 06.08.2013 07:30
jeszcze nigdy nie próbowałam takiego cuda :) musi być bardzo smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak