Shakshuka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwa

  • cebula

    1 szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • papryczka chili

    1 szt
  • czosnek

    3 ząbki
  • pomidor

    3 szt
  • cukier

    1 łyżka
  • papryka słodka

    2 szczypty
  • jajka

    2 szt
  • natka pietruszki

  • natka kolendry

  • pita

    2 szt
  • kmin rzymski

    3 szczypty
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Shakshuka foto
Pierwszym krokiem przygotowania każdej potrawy powinno być przygotowanie przynajmniej niektórych składników, w tym przypadku radzę przygotować wszystkie tak by wrzucać je tylko na patelnie. Pamiętajmy że papryki nie kroimy całej w kostkę lecz na samym początku wykrawamy z niej trzy krążki.

Gady mamy już wszystkie składniki na patelnie wlewamy oliwę i gdy nie jest ona jeszcze mocno nagrzana wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, pół papryczki chilli również drobno pokrojoną oraz paprykę czerwoną pokrojoną w kostką. Dokładnie tak jak na zdjęciu. Smażymy około 7- 10 min.
Krok 2 - Shakshuka foto
Następnie dodajemy czosnek pokrojony w plastry (jak na zdjęciu) i smażymy około 2- 3 min.
Krok 3 - Shakshuka foto
Następnie dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. (jeśli pomidory są twarde staramy się by kostka była w miarę drobna)
Czekamy kilka minut tak by pomidory rozpadły się. Następnie przyprawiamy: sól i pieprz do smaku, mniej więcej płaska łyżka cukru by zniwelować kwaśność pomidorów, dość sporo kminu (Pamiętajmy iż jest to KMIN rzymski lub arabski, a nie kminek) i na koniec papryka słodka.
Krok 4 - Shakshuka foto
Kolejnym etapem jest wbicie jajek, które umieścić należy w małej "kieszonce" którą należy zrobić łyżką w sosie (jak na zdjęciu). Nie przykrywamy niczym patelni i czekamy aż białko się zetnie lecz żółtko ma pozostać płynne.
Krok 5 - Shakshuka foto
Na koniec przybieramy całość wcześniej wykrojonymi krążkami papryki oraz natką pietruszki i kolendry.
Krok 6 - Shakshuka foto
Tamie danie spożywamy wprost z patelni, porcja jest przewidziana dla dwóch osób. Najlepiej w towarzystwie chleba pita który można zakupić w sklepie lu upiec samemu, jest to niezwykle (przepis można znaleźć w mojej księdze krok po kroku).

ŻYCZĘ SMACZNEGO:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 18.07.2015 08:27
warto zrobić
czekoladka_m 17.01.2014 10:22
Musi być przepyszne!
Aannkaa82 15.01.2014 20:44
Wyglada interesujaco...
Kamil 28.08.2013 14:59
Przepis prosto z Izraela, tam jest to coś w rodzaju naszej wojskowej grochówki
pacpaw 27.08.2013 22:50
co to za kuchnia? Brzmi orientalnie
EmciaPichci 06.08.2013 07:30
jeszcze nigdy nie próbowałam takiego cuda :) musi być bardzo smaczne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat