sezonowe pikle :)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórek

    8 szt
  • ocet 10 %

    do smaku
  • marchewka

    do smaku
  • cebula biała

    do smaku
  • Liść laurowy suszony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wybierany 8 średniej wielkości ogórków, trzeba je obrać,wydrążyć ze środka pestki ( najlepiej za pomocą łyżeczki ) i pokroić na połówki. Poukładać dość ciasno w słoiczkach.

Przygotować tradycyjną zalewę octową; ja dodaje jeszcze pokrojoną i ćwiartki marchewkę i jakieś 3 łyżeczki cukru :) . Zalewę trzeba zagotować i zalać taką gorącą słoiczki z piklami .

Wydrążone pestki mogą być bazą do dipu z jogurtem naturalnym i koperkiem lub można je dodać do mizerii :)

Gotowe pikle mogą być dobrą bazą na mizerie w zimowe dni, kiedy zapragniemy przypomnieć sobie smaki lata :))

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mati13 28.01.2012 14:25
dobre
ewelinapac 17.02.2011 20:59
uwielbiam takie
danusia19671 13.09.2010 18:12
Wyglądają smakowicie.
rosik93 01.09.2010 13:23
lubię pikle

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat