Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sezonowe drożdżówki z jagodami

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
drożdże suche 7g
sól szczypta
cukier 3 łyżki
mleko letnie 1 szklanka
olej 1/4 szklanki

dodatkowo

jagody ok.1 szklanka
cukier według uznania
kruszonka

Przepis i sposób przygotowania na: sezonowe drożdżówki z jagodami

Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól i cukier. Wymieszać. Dodać mleko i olej, całość wymieszać łyżką, tak aby się nie kleiło. Następnie wyrabiać ciasto przez chwilę, a następnie przełożyć do czystej miski, zakryć folią i wstawić do lodówki na noc.
W dniu pieczenia wyjąć ciasto, uformować kulę a następnie zakryć ją folią spożywczą i odstawić aby ciasto nabrało temperatury pokojowej na ok.30 min.
Po upływie czasu, podzielić ciasto na kulki (u mnie 8), uformować kulę, położyć
na blaszce z papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć dłonią. Zakryć czysta ściereczką i odstawić do napuszenia się drożdżówek ok.30 minut.
Następnie za pomocą szklanki odbić dno w drożdżówkach. Napełnić środek jagodami wymieszanymi z cukrem (lub bez). Boki drożdżówek posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką (ok.100g mąki, 2 łyżki cukru, 50g masła, mąkę, cukier i masło rozcieramy między palcami do powstania sypkiem kruszonki).
Drożdżówki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni ok.20 minut :)

Smacznego!:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 14.07.2014 06:25
fantastycznie wyszły
Ola1young 12.07.2014 13:49
po prostu wspaniałe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak