Przepis i sposób przygotowania na: sezonowe drożdżówki z jagodami
W dniu pieczenia wyjąć ciasto, uformować kulę a następnie zakryć ją folią spożywczą i odstawić aby ciasto nabrało temperatury pokojowej na ok.30 min.
Po upływie czasu, podzielić ciasto na kulki (u mnie 8), uformować kulę, położyć
na blaszce z papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć dłonią. Zakryć czysta ściereczką i odstawić do napuszenia się drożdżówek ok.30 minut.
Następnie za pomocą szklanki odbić dno w drożdżówkach. Napełnić środek jagodami wymieszanymi z cukrem (lub bez). Boki drożdżówek posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką (ok.100g mąki, 2 łyżki cukru, 50g masła, mąkę, cukier i masło rozcieramy między palcami do powstania sypkiem kruszonki).
Drożdżówki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni ok.20 minut :)
Smacznego!:)