Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sezamowy hummus z ciecierzycy

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciecierzyca 300g ugotowanej
sezam 4 lyzki
olej sezamowy 3 lyzki
woda 3lyzki z gotowania ciecierzycy
czosnek 2 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku 1 do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sezamowy hummus z ciecierzycy

Sezam uprażyć na suchej patelni na złoto, należy uważać aby się nie przypalił i nie zbrązowiał bo będzie gorzki!

Do rondelka wsypać ugotowaną i ostudzoną ciecierzycę, dodać 3 łyżki uprażonego sezamu, olej sezamowy, 3 łyżki z wody z gotowania ciecierzycy. Dodać obrane ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem. Całość zmiksować blenderem na gładką pastę. W miarę potrzeby doprawić.

Pastę przełożyć do miseczki, polać niewielką ilością oleju sezamowego, posypać odłożonym sezamem i wstawić do lodówki na kilka godzin aby smaki się przegryzły.

Po tym czasie podawać jako pastę do świeżego pieczywa

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 15.09.2014 22:39
U ciebie jak zwykle smacznie i zdrowo.
bhb8 15.09.2014 17:48
ciekawy przepis :)
Bernadeta1 15.09.2014 15:39
świeży chlebek i taka pasta to pyszności
Renata9 15.09.2014 15:26
rewelacyjna pasta do chlebka
monikalangier 15.09.2014 15:21
pasta idealna
fotoviderek 15.09.2014 15:10
Świetny do chleba :)
Sroczka 15.09.2014 13:20
Bardzo przydatny przepis.
Sylwia26 15.09.2014 12:53
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak