Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sezamkowy aksamitny sernik na spodzie z herbatników...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk "L"
cukier 3/4 szklanki
olejek pomarańczowy 4 krople
twaróg 1 kg/śmietankowy,tłusty
budyń waniliowy 1 duże opakowanie
kasza manna 2 czubate łyżki
jogurt grecki 380 ml
sezam 10 sztuk na wagę
herbatniki 200 gram

Porada

składniki o temperaturze pokojowej, sezamki na wagę lub 5 paczek zwykłych

Przepis i sposób przygotowania na: sezamkowy aksamitny sernik na spodzie z herbatników...

Kroki postępowania

1
jajka, cukier, aromat olejek pomarańczowy mikserem ubijać z 5 minut na białą masę
Krok 1 - sezamkowy aksamitny sernik na spodzie z herbatników...  foto
2
do masy wsypać budyń duża porcja lub 1,5 opakowania zwykłego,twaróg , tartą bułkę, olej słonecznikowy i mikserem krótko połączyć składniki
Krok 2 - sezamkowy aksamitny sernik na spodzie z herbatników...  foto
3
do masy dodać grecki jogurt i mikserem krótko połączyć składniki
Krok 3 - sezamkowy aksamitny sernik na spodzie z herbatników...  foto
4
do masy pokruszyć palcami sezamki na dość drobno , lub 5 paczek zwykłych sezamek
Krok 4 - sezamkowy aksamitny sernik na spodzie z herbatników...  foto
5
sernik jest w dwóch foremkach 20/18 cm wyłożonych papierem do pieczenia lub do jednej dużej 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na bocznych ściankach postawić herbatniki, na dnie dodać połamane z dwie warstwy, do pełna nałożyć sernik , jedna jest na poczęstunek "na wynos" a druga dla nas w domu
Krok 5 - sezamkowy aksamitny sernik na spodzie z herbatników...  foto
6
piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, serniki piec około 50 minut, następnie na 150 C, termoobieg z 10 minut, zostawić do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach, najlepiej na całą noc - sernik sezamkowy jest cudownie aksamitny, delikatny, nie za słodki, twaróg śmietankowy z greckim jogurtem smacznie pasuje w tym wypieku........SMACZNEGO!!!
Krok 6 - sezamkowy aksamitny sernik na spodzie z herbatników...  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 12.10.2017 21:20
Super pomysł!
jejkuchnia 12.10.2017 19:15
Przepyszny. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak