Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sezamki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Wczoraj z nudów postanowiłam przygotować sezamki. Samodzielnie nigdy ich nie robiłam, a pamiętam jak mama przygotowywała je, gdy byłam mała. Oj, kiedy to było...

Składniki:

Na sezamki:

cukier 200 gramów
sezam 200 gramów

Dodatkowo:

papier do pieczenia 50 cm

Przepis i sposób przygotowania na: Sezamki

Na suchą patelnię wysypujemy sezam. Stawiamy na małym ogniu i prażymy około 15 minut co chwila mieszając. Gdy sezam się zrumieni wyłączamy palnik i odstawiamy na bok.

W międzyczasie przygotowujemy dwa kawałki pergaminu, Jeden kładziemy na desce do krojenia. Drugim będziemy przykrywać masę sezonową.

Do wysokiego rondelka wsypujemy cukier. Wyłączamy mały palnik i czekamy aż cukier zacznie się rozpuszczać ale nie palić (ja często mieszałam). Jeśli powstaną grudki, bo za wcześnie zamieszamy cukier, nic nie szkodzi, końcem łyżki rozbijamy grudki i mieszamy. W ciągu kilku minut cukier całkowicie się skarmelizuje.

Wyłączamy palnik wsypujemy sezam i bardzo energicznie i szybko mieszamy nie dłużej niż kilka sekund. Całość wykładamy na przygotowany wcześniej papier. Przykrywamy drugim arkuszem papieru i wałkujemy masę na grubość jaką chcemy i lubimy. U mnie są to dość cienkie te sezamki :-)

Wałkowanie tej masy wcale nie jest takie łatwe.
Zdejmujemy papier z góry i niemal od razu kroimy placek na mniejsze kawałki, bo sezamki bardzo szybko robią się twarde.

SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak