Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sezam

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 3 szklanki
margaryna 1 kostka
smalec 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
żółtko jajek 6 sztuk
cukier puder 1/4 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
śmietana 12% 2 łyżki

Sezam

ziarna sezamu 150 gram
miód płynny 2 łyżki
margaryna 100 gram
cukier puder 1/4 szklanki

Kokos

białko 6 sztuk
cukier kryształ 1/2 szklanki
wiórki kokosowe 100 gram
powidła śliwkowe 1 słoik

Ciasto krucheII

mąka pszenna 200 gram
cukier puder 1/2 szklanki
margaryna 50 gram
miód płynny 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
śmietana 12% 2 łyżki

Orzechy

orzechy włoskie 200 gram
margaryna 100 gram
cukier kryształ 1/2 szklanki
miód płynny 3 łyżki

Masa

mleko 3,2% 750 ml
cukier kryształ 1/2 szklanki
masło lub margaryna 300 gram
budyń kokosowy 3 opakowania
mąka ziemniaczana 1 łyżka
wiórki kokosowe 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Sezam

Ciasto kruche 1- Wszystkie składniki na ciasto zagniatam, dzielę na dwie części, rozwałkowuję i wykładam na dwie blaszki do pieczenia.
Sezam- Wszystkie składniki zagotowuję, studzę i wykładam na wierzch jednego placka, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180;C na 220-25 minut. Wyjmuję i studzę.
Kokos- Białka ubijam z cukrem, dodaję wiórki i delikatnie mieszam. Drugie ciasto surowe najpierw smaruję powidłami i na wierzch wykładam ubite białka z kokosem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-25 minut.Wyjmuję i studzę.
Kruche ciasto 2- Z podanych składników wyrabiam kruche ciasto i wykładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Orzechy- Wszystkie składniki mieszam podgrzewając. Wykładam na ciasto miodowe i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-25 minut. Upieczone odstawiam by wystygło.
Masa- Z mąki, budyniu, mleka i cukru gotuję budyń. Nakrywam folią spożywczą i odstawiam by całkowicie wystygł. Masło ucieram dodając po łyżce zimny budyń i wiórki kokosowe.
Na spód kładę ciasto z sezamem, wykładam połową masy budyniowej, przykrywam ciastem z orzechami, wykładam pozostałą masę i całość przykrywam ciastem z kokosem. Wierzch ozdobiłam kleksami polewy czekoladowej

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

luna76 11.05.2014 08:18
Erym, dziękuje :) to bardzo miłe :)
erym 17.04.2014 14:56
przydaloby mi sie kilka lekcji u Ciebie :)
erym 13.04.2014 18:28
jestes istna krolowa ciast, brawo!
luna76 02.04.2014 21:33
Nie mogę znaleźć edycji, więc muszę napisać tutaj: w cieście drugim powinny być jeszcze dwa żółtka, jeśli ktoś chciałby zrobić to ciasto, to proszę pamiętać o żółtkach.
Kejti 01.04.2014 09:22
Poproszę kawałeczek :-)
halina17 31.03.2014 13:16
Dobre ciasto.
jowant 31.03.2014 11:53
pyszny.. :D
agnieszka214 31.03.2014 11:53
nabrałam smaka na ciasto
everay 31.03.2014 11:50
napewno pysznie smakuje:)
dodi 31.03.2014 08:58
pysznie wygląda
monisia1977 31.03.2014 08:28
fajne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak