Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serwatkowy chlebek z ziarnami amarantusa i słonecznikiem.

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 250 g
mąka kukurydziana 50 g
mąka orkiszowa 200 g
otręby orkiszowe 2 łyżki
ziarna amarantusa 1 łyżka
słonecznik łuskany 50 g
sól 1 łyżeczka
cukier trzcinowy 1 łyżeczka
drożdże świeże 21 g
serwatka 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Serwatkowy chlebek z ziarnami amarantusa i słonecznikiem.

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać mąkę krupczatkę.
Krok 1 - Serwatkowy chlebek z ziarnami amarantusa i słonecznikiem. foto
2
Dosypać mąkę kukurydzianą.
Krok 2 - Serwatkowy chlebek z ziarnami amarantusa i słonecznikiem. foto
3
oraz mąkę orkiszową.
Krok 3 - Serwatkowy chlebek z ziarnami amarantusa i słonecznikiem. foto
4
Dodać otręby orkiszowe i wymieszać.
Krok 4 - Serwatkowy chlebek z ziarnami amarantusa i słonecznikiem. foto
5
Wsypać ziarna amarantusa.
Krok 5 - Serwatkowy chlebek z ziarnami amarantusa i słonecznikiem. foto
6
Uprażyć słonecznik na suchej patelni, wsypać do miski i wymieszać.
Krok 6 - Serwatkowy chlebek z ziarnami amarantusa i słonecznikiem. foto
7
Dodać łyżeczkę soli.
Krok 7 - Serwatkowy chlebek z ziarnami amarantusa i słonecznikiem. foto
8
Wsypać cukier trzcinowy i dokładnie wymieszać.
Krok 8 - Serwatkowy chlebek z ziarnami amarantusa i słonecznikiem. foto
9
Świeże drożdże pokruszyć i dodać do całości, wymieszać.
Krok 9 - Serwatkowy chlebek z ziarnami amarantusa i słonecznikiem. foto
10
Na końcu wlać serwatkę i dokładnie wymieszać łyżką drewnianą.
Krok 10 - Serwatkowy chlebek z ziarnami amarantusa i słonecznikiem. foto
11
Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 11 - Serwatkowy chlebek z ziarnami amarantusa i słonecznikiem. foto
12
Po tym czasie ciasto "odgazować" i przełożyć do dwóch silikonowych foremek. Nagrzać wcześniej piekarnik do 200 stopni C.
Krok 12 - Serwatkowy chlebek z ziarnami amarantusa i słonecznikiem. foto
13
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze przez 30 minut.
Krok 13 - Serwatkowy chlebek z ziarnami amarantusa i słonecznikiem. foto
14
Smacznego !
Krok 14 - Serwatkowy chlebek z ziarnami amarantusa i słonecznikiem. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 11.10.2014 19:42
świetny chlebek
Kejti 09.10.2014 19:32
Pyszny chlebek :-)
adelajda 09.10.2014 16:42
Najlepsze domowe pieczywo :)))
Futka 09.10.2014 12:41
Niesamowity i przepyszny chlebek :)
kloruś 09.10.2014 10:21
chętnie bym skosztowała!
ben-ka 09.10.2014 09:04
Nie ma to jak swojski chlebuś:)
Habibi 09.10.2014 08:58
Bardzo smaczny chlebuś :) Ja też lubię łączyć różne mąki i kombinować ze składnikami oraz proporcjami - czasami przypadkowo wychodzą mi bardzo interesujące efekty ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak