Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowy quiche z kiełbasą, szpinakiem i grzybami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podpieczone ciasto kruche na tarty słone 1 szt
oleju rzepakowego 1 łyżka
cebuli pokrojonej w cienkie plasterki 1/2 szklanki
kiełbasy, pokrojonej w kostkę 150 g
pieczarek, pokrojonych w plasterki 230 g
świeżego szpinaku 150 g
mleko 1 szklanka
jajko 3 szt
starty ser żólty 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Serowy quiche z kiełbasą, szpinakiem i grzybami

Na średnim ogniu, w dużej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę i smaż przez około 15 minut lub delikatnego zarumienienia (ma być skarmelizowana, nie spalona). Następnie dodaj pokrojoną kiełbasę i smaż do lekkiego zarumienienia, kolejne 5 minut .
Włóż do patelni pieczarki i smaż, często mieszając, aż odparuje z nich wilgoć, około 4-5 minut. Po tym czasie dodaj szpinak i smaż do zwiędnięcia,kolejne 5 minut.
W małej miseczce wymieszaj trzepaczką 1 szklankę mleka, ser, sól, gałkę muszkatołową i jajka. Przelej masę do patelni z nadzieniem i dokładnie całość wymieszaj.
Przełóż nadzienie do formy z podpieczonym ciastem kruchym i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC. Piecz przez 35 minut lub do momentu ścięcia się nadzienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak