Serownik białoruski

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kwaśne mleko

    4 litry
  • masło

    30 dkg
  • jajka

    2 sztuki
  • biały ser

    10 dkg
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kwaśne mleko wstawić do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut. Gdy mleko się zetnie, odlać serwatkę. Do masy twarogowej wbić jajka, dodać roztarte masło i pokrojony w kostkę ser, osolić, przełożyć do natłuszczonej brytfanki i zapiec. Serownik podawać gorący ze zsiadłym mlekiem, kefirem lub śmietaną i ugotowanymi w łupinach ziemniakami oraz surówkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 09.11.2010 00:09
Interesujący przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat