Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowiec kruszon

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 3 szklanki
żółtko jajek 5 szt
margaryna 1 kostka
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
śmietana 18 proc 1 łyżka

Masa serowa

ser biały 1 kg
budyń śmietankowy 2 opakowania
jajko 2 szt
cukier wanilinowy 2 opakowania
cukier 1 szklanka
rodzynki 1/2 szklanki
skórka pomarańczowa kandyzowana 4 łyżki

Piana

białko 5 szt
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 szczypta
sól 1 szczypta

Pozostałe składniki

cukier puder do posypania ciasta

Przepis i sposób przygotowania na: Serowiec kruszon

Kroki postępowania

1
Przygotować ciasto: mąkę, margarynę, cukier, proszek do pieczenia śmietanę 18% siekać nożem aż znikną grudki. Dodać do ciasta żółtka i wyrabiać aż uzyska się jednolite ciasto (jeśli ciasto jest za gęste można dodać trochę śmietany). Podzielić ciasto na ¾ i ¼ części. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Krok 1 - Serowiec kruszon foto
2
Przygotować pianę: białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i miksować do uzyskania szklącej piany, dodać na końcu proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.

Krok 2 - Serowiec kruszon foto
3
Przygotować masę serową: ser pokruszyć i dodać budyń śmietankowy, jajka, cukier wanilinowy, cukier, skórkę pomarańczową kandyzowaną, sparzone i wysuszone rodzynki. Wszystko dobrze wymieszać.
Krok 3 - Serowiec kruszon foto
4
Mniejszą część ciasta rozwałkować i pociąć na paski.
Krok 4 - Serowiec kruszon foto
5
Większa część ciasta (3/4) rozwałkować na wielkość trochę większą niż rozmiar blachy do pieczenia i dać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 5 - Serowiec kruszon foto
6
Następnie położyć masę serową, dać pianę z białek, na wierzch położyć paski z ciasta w taki sposób, aby utworzyła się kratka. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec przez ok. 60 minut. Po wyjęciu serownik ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Krok 6 - Serowiec kruszon foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 15.04.2015 21:07
też bym zjadła
kloruś 14.04.2015 15:30
chętnie bym skosztowała!
Monika-twin 14.04.2015 14:19
super ciasto.masa serwa extra.
Zdzisław 14.04.2015 13:47
takie słodkości to bardzo lubię
Aleksandra/Olcia 14.04.2015 11:48
ojj zjadłabym kawałek,uwielbiam takie ciasta (nawet bardziej niż te kremowe)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak