Serowe wiatraczki z dzemem morelowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    250 g
  • ser bialy póltlusty, zmielony

    250 g
  • kostka miekkiego masla

    250 g
  • cukier waniliowy

    1 lyzeczka
  • cukier puder

    2 lyzki
  • cukier puder

    do posypania ciastek
  • mąka (+do posypania blatu)

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Make przesiac, maslo posiekac w kostke. Wymieszac suche skladniki, dodac do nich maslo i ser, szybko wyrobic ciasto. Kulke ciasta wkladamy do woreczka foliowego i wstawiamy na godzine do lodówki. Po wyjeciu, ciasto rozwalkowac posypanym maka walkiem i na posypanej maka stolnicy ( w przepisie - nalezy ciasto wlozyc miedzy folie spozywcza i w ten sposób rozwalkowac) i pokroic na kwadraty o boku 10x10cm. Kwadraty naciac po przekatnej, zaczynajac od kazdego z brzegów, ale nie docinajac do srodka, tak aby mozna bylo zawinac postale ramiona tworzac wiatraczki. Kazde ramie przykleic do srodka w ten sam spobób, a w sam srodek wlozyc lyzke dzemu morelowego ( w przepisie sa owooce - polówki brzoskwin lub moreli, ktore posypujemy brazowym cukrem). Wiatraczki przeniesc wylozona papierem do pieczenia forme, wstawic do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut w 190-200 stopniach. Po wystudzeniu posypac cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwusia 15.08.2013 21:31
pyszne ciasteczka
Angelika10 30.06.2013 01:25
jakie ładne wiatraczki ;)
IZABELA29 08.07.2012 11:39
doskonałe
eli82 16.03.2012 18:05
mniam
ilka_86 27.02.2012 20:12
śliczne
zbysio 06.11.2011 22:59
ooooooooooooooooooo
maciek7 07.09.2011 18:59
super
eli_555 23.05.2011 22:23
pycha
Ewa104 02.02.2011 09:05
Mam ser mielony i miałam robić oponki serowe ale zrobię wiatraczki.
agnieszka189 31.01.2011 09:27
ładniutkie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat