Serowe rożki z dżemem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    220 g
  • mąka pszenna

    250 g
  • jajko

    1 szt
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • płatki migdałowe

    1 garść
  • dżem

    1/2 słoika
  • twaróg

    120 (półtłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, dodać cukier i sól. Wbić jajko, dodać 120g posiekanego masła oraz pokruszony twaróg. Wszystko razem posiekać, po czym zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować na kształt koła, podzielić na 3 trójkąty. Każdy cienko posmarować resztą zimnego, stopionego masła. Nałożyć po ok. łyżeczce dżemu, złożyć rogi do środka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każde ciastko posmarować cienko masłem. Piec ok. 15min w temp. 180st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jasiek 08.04.2014 14:59
apetycznie podane
Klausia 07.04.2014 10:01
rożki pierwsza klasa :)
mamusia1 04.04.2014 09:26
pyszny deser
Ela15 03.04.2014 14:14
bardzo fajne rożki
markiza 28.01.2014 16:56
super!!! chyba wypróbuję w weekend:)
pajbek 05.12.2013 19:05
Dla mnie super :-)
RenataZ-et 17.10.2013 22:44
wyglądają przepysznie
Dorian 05.10.2013 19:57
pyszne i pieknie podane
anemon 16.08.2013 19:00
Super pomysł, podoba mi się.
Iwusia 08.06.2013 23:22
smakowity przepisik nie tylko dla dzieci

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat