Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowe piramidki

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatników typu petitki 35 szt
cukru 2 łyżka
gęstej śmietany 18% 100 ml
galaretka żurawinowa 1
Puszka brzoskwiń 1
Polewa:
margaryny kasia 75 g
cukru 2 łyżka
mleko 2 łyżka
kakao 1 łyżka
łyżki masy krówkowej 2 łyżka
o smaku kokosowym
biała posypka do ciast
twaróg 500 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Serowe piramidki

Kroki postępowania

1
Brzoskwinie odsączyć z soku a jedną szklankę soku zagotować. Do gorącego soku wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać po czym schłodzić. Ser umieścić w misce, dodać cukier i dokładnie zmiksować. Potem dodać śmietanę, chwilę mieszać i wlać tężejącą galaretkę i ponownie wymieszać. Masę schłodzić aby lekko stężała. 2 połówki brzoskwiń pokroić w plasterki a resztę na średnie kawałki. Na blacie rozłożyć płat papieru do pieczenia a na nim w trzech rzędach herbatniki po 7 w każdym rzędzie węższymi bokami do siebie. Na środkowy rząd wyłożyć trochę masy, na nią poukładać kawałki brzoskwiń i na nie wyłożyć prawie połowę masy serowej. Papier tak założyć z bocznymi herbatnikami aby utworzyła się trójkątna piramidka. Po chwili rozwinąć papier i zrobić kolejną warstwę. Ponownie na bokach rozłożyć po 7 ciastek i wyłożyć na nie resztę masy. Znowu złożyć papier i zawinąć wszystko tworząc piramidkę a końce zawinąć pod spód piramidy po bokach.
Krok 1 - Serowe piramidki foto
2
Tak przygotowaną piramidę włożyć do lodówki na około 30 -40 minut. W międzyczasie przygotować polewę. Do rondelka wrzucić wszystkie składniki i na małym ogniu podgrzewając połączyć je w płynną jednolita masę. Lekko przestudzić. Po upływie wymaganego czasu wyjąć piramidę, ułożyć ja na półmisku lub desce i posmarować polewą. Na wierzchu ułożyć dekoracyjnie plasterki brzoskwini i boki obsypać delikatnie białą posypką do ciast.
Krok 2 - Serowe piramidki foto
3
Piramidę serową ponownie schłodzić w lodówce kolejne 30 minut. Przed podaniem pokroić w trójkątne plastry.
Krok 3 - Serowe piramidki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 09.04.2013 00:18
niezwykle apetyczne
ZEWA 08.04.2013 21:44
dzięki za miłe komentarze :)
Katarzyna34 08.04.2013 20:12
wygląda bardzo smakowicie
GOSIA18 08.04.2013 17:36
pięknie zaprezentowane
Mati13 08.04.2013 16:02
bardzo taką lubię!
misia53 08.04.2013 15:54
bardzo ładnie i smakowicie wyglądają
reniatka 08.04.2013 15:52
wspaniały deser
adelajda 08.04.2013 15:39
super wygląda !
Olga_SK 08.04.2013 14:05
wyglądają rewelacyjnie :)
bietka 08.04.2013 13:45
ale super :)
IwonaDD 08.04.2013 13:02
rewelacyjne !
Agnieszka-87-25 08.04.2013 12:24
ładnie te piramidki wyglądają
idealme 08.04.2013 12:19
wygląda bardzo apetycznie :)
Magda24 08.04.2013 12:19
pyszny deser serowy
halina17 08.04.2013 12:13
Widzę inną nazwę...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak