Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

serowe paluchy francuskie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 2 szt
jajko 1 szt
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: serowe paluchy francuskie

Jedno opakowanie Ciasta francuskiego w temperaturze pokojowej rozkładamy na papierze do pieczenia.
Jajko mieszamy razem z przyprawami.
Smarujemy jajkiem wierzch ciasta na to posypujemy drobno starty ser żółty. Przygniatamy do ciasta, a następnie nakładamy na to drugi blat ciasta, który również smarujemy jajkiem i posypujemy serem.
Dwa połączone blaty przekrawamy na pół w poziomie następnie w pionie kroimy na cienkie ok 1,5 cm paski.
Paski ciasta łapiemy dwoma rękoma. Jedną stronę kręcimy w prawo drugą stronę w lewo, tak aby robił się nam świderek.
Świderki rozkładamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut. Jeśli chcemy żeby ciasto było bardziej chrupiące i przypieczone na ostatnie 2 minuty zwiększamy temperaturę do 220 stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Noruas 03.11.2013 17:59
musi być fajne do przegryzania ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak