Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowe oponki "Całuski"

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna 500 g
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
masło 100 g
cukier 3 łyżki
jajko 4 szt
sól 1 szczypta
twaróg zmielony 600 g

DODATKOWO

olej do smażenia
cukier puder

Porada

Zamiast oleju można użyć smalec - wtedy oponki nie wchłoną tak dużo tłuszczu i są bardziej chrupiące. Smacznego:)

Przepis i sposób przygotowania na: Serowe oponki "Całuski"

Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy pokrojone miękkie masło, cukier, sól, jajka oraz twaróg. Zagniatamy ciasto - jeśli jest za rzadkie doda-dajemy jeszcze mąki(wszystko zależy jaką używamy mąkę i jaki twaróg).
Wstawiamy olej aby się zaczął grzać.
Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy go na ok 0,5 cm. Wykrywamy dużą szklanką krążki a małym kieliszkiem dziurki.
Na rozgrzanym olej wkładamy oponki. Smażymy je z obu stron tak aby każda się zarumieniła.
Po smażeniu posypujemy je cukrem pudrem. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 21.01.2016 17:49
bardzo lubię
Wacław 18.01.2016 09:32
też lubię oponki
jagoda5913 18.01.2016 00:09
piękne i smaczne
Anna169Hosz 17.01.2016 19:26
Karnawałowe pyszności :)
Motorek 17.01.2016 18:56
uwielbiam oponki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak