Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowe małdrzyki

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Małdrzyki to placki z twarogu. danie pochodzi z Małopolski. Są idealne na śniadanie, w zależności od sezonu, można je podawać z owocami, miodem , bakaliami, śmietaną, jogurtem lub syropem klonowym albo innym sosem.

Składniki:

jajko 2 sztuki
masło 2 dag
mąka 3 dag
cukier waniliowy 1-2 dag
skórka cytrynowa z 1/2 owocu
tłuszcz 10dag
twaróg 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Serowe małdrzyki

Twaróg zemleć, dodać żółtko, całe jajko, masło, cukier waniliowy,starta skórkę z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać,na końcu dodać mąkę, jeszcze raz wymieszać. Kłaść ciasto na patelnię z tłuszczem i formować okrągłe placuszki. Podawać posypane cukrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna77 19.12.2011 21:59
fajniutkie
Robert10 19.12.2011 09:53
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak