Serowe knedle ze śliwkami i jagodami

Serowe knedle ze śliwkami i jagodami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biały ser

    400 g
  • jajko

    2 sztuki
  • sól

    szczypta
  • cukier

    0,5 szklanki
  • margaryna

    5 g
  • mąka

    1,5 szklanki
  • śliwki

    150 g
  • jagody

    100 g
  • śmietana

    do smaku
  • cukier

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Serowe knedle ze śliwkami i jagodami

Śliwki przekroić na pół, wyciągnąć pestkę.
Ser rozgnieść widelcem, dodać jajka, sól, cukier mąkę a na koniec roztopioną KASIĘ i zagnieść ciasto. Gotowe schłodzić ok 30 min. Po tym czasie ciasto zrolować i pociąć na tzw. plasterki. Każdy plasterek rozbić dłonią i nałożyć śliwkę bądź łyżkę jagód i zlepić boki. Uformować kulkę. Wodę zagotować, a następnie wkładać knedle. Gotować ok 10 min po wypłynięciu na wierzch. Gotowe polać śmietaną i posypać cukrem do smaku. Smacznego !!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

czekoladka_m 03.07.2013 15:14
jedne z moich ulubionych!!!
caralajna 11.08.2012 06:43
fajne
Ania67 29.06.2012 20:26
wyśmienite
IKrakowianka 17.04.2012 22:18
uwielbiam!!
IKrakowianka 17.04.2012 22:18
uwielbiam!!
RenataZ-et 11.04.2012 10:47
wyglądają pysznie :)
cooleczka 03.04.2012 22:08
ze śliwkami - moje ulubione:) chociaż przyznaję, że z jagodami brzmi równie smacznie :)
Wafelek2601 15.12.2011 00:33
są pyszne!
Magdalena80 02.11.2011 22:57
ciekawa propozycja żywieniowa :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat