Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowe babeczki z morelą

3.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg 50 dag
masło 10 dag
morele 6 sztuk
skórka z cytryny z 1 sztuki
cukier waniliowy 16 gramów
cukier puder 1/2 szklanki
kasza manna 4 łyżki
płatki migdałowe 3 łyżki
cukier puder do posypania
jajko 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Serowe babeczki z morelą

Kroki postępowania

1

Oddzielamy żółtka od białek. Białka wkładamy do lodówki, a żółtka ucieramy z masłem i cukrami. Dodajemy otartą skórkę z cytryny, kaszę i stopniowo zmielony twaróg. Ucieramy do połączenia składników.

Krok 1 - Serowe babeczki z morelą foto
2
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową.
Krok 2 - Serowe babeczki z morelą foto
3

Morele zanurzamy na 3-5 minut we wrzątku i ściągamy skórkę. Przecinamy na połówki i wyciągamy pestki.

Krok 3 - Serowe babeczki z morelą foto
4
Formę do pieczenia muffinek natłuszczamy i nakładamy po łyżce masy serowej. Wciskamy połówki moreli.
Krok 4 - Serowe babeczki z morelą foto
5

Przykrywamy resztą sera. Wstawiamy foremkę do blachy napełnionej do 1/3 wysokości wodą i pieczemy 60 minut w 200 stopniach.

Krok 5 - Serowe babeczki z morelą foto
6

10 minut przed końcem pieczenia posypujemy babeczki płatkami migdałowymi. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Krok 6 - Serowe babeczki z morelą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 02.07.2014 20:11
doskonałe na drugie śniadanie
Wiesława1 01.07.2014 09:40
oj muszą być pyszne
Adam/ZUB3R 30.06.2014 23:01
wyglądają smacznie
Mati13 30.06.2014 22:19
wygląda wspaniale
Ania84 30.06.2014 22:07
wspaniale smakują z frużeliną truskawkową :)
Małgorzata9 30.06.2014 21:55
pyszne babeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak