Przepis i sposób przygotowania na: Serowa zapiekanka z polenty, DS XXI odc. 27
Zapiekanka serowa z polentą to sycące i smaczne danie, które łączy kremową konsystencję polenty z równie kremowym smakiem sera. Polenta to nic innego jak masa kukurydziana ugotowana na gładko z dodatkiem odrobiny mleka. W tym przepisie stanowi jego podstawę, a ser żółty w plastrach jest tylko jej zwieńczeniem. Zapiekanie sera żółtego na polencie gwarantuje, że po zapieczeniu stworzy złocistą, chrupiącą i lekko orzechową w smaku skorupkę. To danie można zaliczyć do kategorii comfort food, szczególnie że jest proste w przygotowaniu, aromatyczne i sycące.
Kroki przygotowania:
Do garnka z osoloną, gotującą się wodą wrzucamy mąkę kukurydzianą i od razu intensywnie mieszamy rózgą do momentu aż powstanie gładka masa. Dolewamy mleko, mieszamy i zdejmujemy garnek z płyty. Polentę doprawiamy Pieprzem czarnym mielonym Prymat, oliwą i Ziołami kuchni włoskiej Prymat. Do garnka dodajemy twaróg bez laktozy i mieszamy. Na koniec dodajemy Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat.
Polentę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy ser żółty gouda bez laktozy w plastrach i zapiekamy ok. 10 minut w 180 C.
W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, a cebulę w cienkie pióra. Dodajmy warzywa do miski, dorzucamy liście rukoli, polewamy oliwą i octem balsamicznym. Gotową zapiekankę dekorujemy oregano i podajemy razem z sałatką.