Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Serowa zapiekanka z polenty, DS XXI odc. 27

1.5
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Polenta to mąka kukurydziana, a z jej dodatkiem można przygotować wiele ciekawych dań, jak np. serową zapiekankę z polenty autorstwa Doradcy Smaku. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, by poznać inne, ciekawe zastosowanie dla mąki kukurydzianej. 

Składniki:

woda
800 ml
mąka kukurydziana
250 g
sól
2 łyżeczki
Sklep Prymat
oliwa
50 ml
Pieprz czarny mielony Prymat
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat
Zioła kuchni włoskiej suszone Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
mleko bez laktozy
100 ml
twaróg bez laktozy
100 g
ser żółty bez laktozy
100 g
pomidory koktajlowe (czerwone)
kilka sztuk
cebula czerwona
1 sztuka
ocet balsamiczny
3 łyżeczki
rukola
1 garść
oregano świeże
do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Serowa zapiekanka z polenty, DS XXI odc. 27

Zapiekanka serowa z polentą to sycące i smaczne danie, które łączy kremową konsystencję polenty z równie kremowym smakiem sera. Polenta to nic innego jak masa kukurydziana ugotowana na gładko z dodatkiem odrobiny mleka. W tym przepisie stanowi jego podstawę, a ser żółty w plastrach jest tylko jej zwieńczeniem. Zapiekanie sera żółtego na polencie gwarantuje, że po zapieczeniu stworzy złocistą, chrupiącą i lekko orzechową w smaku skorupkę. To danie można zaliczyć do kategorii comfort food, szczególnie że jest proste w przygotowaniu, aromatyczne i sycące. 

Kroki przygotowania:

1

Do garnka z osoloną, gotującą się wodą wrzucamy mąkę kukurydzianą i od razu intensywnie mieszamy rózgą do momentu aż powstanie gładka masa. Dolewamy mleko, mieszamy i zdejmujemy garnek z płyty. Polentę doprawiamy Pieprzem czarnym mielonym Prymat, oliwą i Ziołami kuchni włoskiej Prymat. Do garnka dodajemy twaróg bez laktozy i mieszamy. Na koniec dodajemy Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat.

2

Polentę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy ser żółty gouda bez laktozy w plastrach i zapiekamy ok. 10 minut w 180 C.

3

W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, a cebulę w cienkie pióra. Dodajmy warzywa do miski, dorzucamy liście rukoli, polewamy oliwą i octem balsamicznym. Gotową zapiekankę dekorujemy oregano i podajemy razem z sałatką.

Serową zapiekankę z polenty możecie podawać samodzielnie, jednak ze względu na jej lekko kleistą konsystencję, warto przełamać dodatkiem w postaci orzeźwiającej sałatki z rukoli i pomidorków koktajlowych. Jestem bardzo ciekawy, czy taka propozycja dania przypadnie Wam do gustu - koniecznie wypróbujcie i dajcie znać w komentarzu. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak