Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowa szachownica

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 2 szklanki
cukier 2 szklanki
kakao 3 łyżki
jajko 9
proszek do pieczenia 2 łyżki
twaróg 1 kg
jajko 6
cukier 2 szklanki
margaryna 250 g
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Serowa szachownica

CIASTO: Białka ubić na sztywną pianę, dodając powoli cukier i po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao, dodać do masy jajecznej. Ciasto wylać na blaszkę i piec około 40 minut w temperaturze 180 st. C.
MASA SEROWA: Ser zemleć dwukrotnie. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Do masy dodać zmielony ser, mąkę i proszek. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z masą serową.
SZACHOWNICA: Upieczone ciasto przekroić, a następnie kroić w paski 2x2cm. Paski układać na blaszce w odległości 2cm od siebie. W wolne miejsce nałożyć masę serową i na przemian, na masę serową ciasto, tworząc szachownicę. Tak ułożone ciasto piec 40 minut w temperaturze 190 st. C.
Po wystygnięciu udekorować polewą czekoladową.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 06.01.2013 14:16
dość prachochłonna
Alex_M 04.01.2013 15:59
fajnie wyglada!
Anna169Hosz 19.12.2012 14:23
Robi wrażenie!
iziona 19.12.2012 13:43
Niesamowite ciasto i bardzo pracochłonne:)
Monika111 19.12.2012 12:20
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak