Sero-śmietanowiec z bananem i truskawką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    1/2 kostki
  • serek homogenizowany

    4 (po 140 g) sztuki
  • śmietanka kremowa

    250 ml
  • cukier

    2 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżeczki
  • aromat cytrynowy

    1 sztuka
  • banan

    2 sztuki
  • truskawka

    600 g
  • galaretka cytrynowa

    4 sztuki
  • galaretka truskawkowa

    5 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy śmietankę, aromat cytrynowy i krótko miksujemy. Dodajemy serki homogenizowane i miksujemy do momentu połączenia składników. Żelatynę moczymy w 1 szklance wody. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Do galaretki dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Dobrze mieszamy i wlewamy do masy serowej. Banany kroimy w 1 cm kawałki. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach 28 x 35 cm smarujemy tłuszczem. Następnie wlewamy masę i wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 5,5 szklanki wody, po czym studzimy. Truskawki kroimy na połówki i układamy na masie. Ciasto zalewamy przestudzoną galaretką. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny, aby ciasto stężało.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 07.08.2013 13:45
takie ciasta to mogłabym jeść codziennie
jeta72 16.07.2013 10:05
ale pychotka :-)
ONY_za_kare 09.07.2013 17:56
pychotka!!!
w mojej kuchni 15.06.2013 18:07
takie jest naj...
Janina 15.06.2013 17:35
Z truskawkami na czasie- pychota
Monia 15.06.2013 17:23
Co tu dużo pisać - takie ciasto jest zawsze pyszniutkie :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat