Sero-orzechowiec z masą krówkową

Sero-orzechowiec z masą krówkową

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    450 g
  • cukier puder

    450 g
  • masła

    350 g
  • masa krówkowa

    250 g
  • orzechy włoskie

    250 g
  • żółtko jaja

    2 szt.
  • mleko

    150 ml
  • smietana 18%

    100 ml
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • proszek do pieczenia

    ½ łyżeczki
  • sok z połowy cytryny

  • jaja

    5 (osobno żółtka i białka)
  • twaróg

    800 (półtłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sero-orzechowiec z masą krówkową foto
Do misy przesiać mąkę pszenną.
Krok 2 - Sero-orzechowiec z masą krówkową foto
Orzechy włoskie zmielić w maszynce do mięsa (kilka posiekać i pozostawić do posypania po wierzchu ciasta).
Krok 3 - Sero-orzechowiec z masą krówkową foto
Do mąki dodać 2 żółtka, po 150 g cukru pudru i masła, śmietanę 18 %, zmielone orzechy i proszek do pieczenia.
Krok 4 - Sero-orzechowiec z masą krówkową foto
Szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć i podzielić na trzy równe części. Pierwszą część ciasta orzechowego cienko rozwałkować, wyłożyć na dno kwadratowej tortownicy. Ponakłuwać widelcem. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. W podobny sposób postąpić z pozostałymi częściami ciasta.
Krok 5 - Sero-orzechowiec z masą krówkową foto
5 żółtek utrzeć ze 150 g cukru pudru i 200 g masła na jednolitą masę. Dodać trzykrotnie zmielony twaróg, mleko, sok wyciśnięty z połowy cytryny i proszek budyniowy. Wymieszać.
Krok 6 - Sero-orzechowiec z masą krówkową foto
Na samym końcu masę serową połączyć z pianą ubitą z białek.
Krok 7 - Sero-orzechowiec z masą krówkową foto
Masę serową przełożyć do garnka. Zagotować, cały czas mieszając.
Krok 8 - Sero-orzechowiec z masą krówkową foto
Na spodzie tortownicy ułożyć jedno z upieczonych orzechowych ciast. Na ciasto wyłożyć połowę masy serowej.
Krok 9 - Sero-orzechowiec z masą krówkową foto
Przykryć kolejnym ciastem orzechowym. Następnie wyłożyć resztę masy serowej i docisnąć ostatnim ciastem orzechowym.
Krok 10 - Sero-orzechowiec z masą krówkową foto
Na wierzchu rozsmarować masę krówkową. Posypać posiekanymi orzechami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

as28

08.12.2014 21:40
świetny przepis

IZABELA29

01.12.2014 09:09
czyli po przełożeniu nie pieczemy już ciasta jest ono gotowe?

ben-ka

22.11.2014 10:27
Bardzo apetyczne ciasto.

Renata22

27.03.2013 11:13
Ależ ono musi smakować!

pacpaw

29.11.2012 07:55
jak jeszcze więcej poczytam Twoich przepisów sam chyba zacznę piec. Tak wzrośnie moja wiedza cukiernicza

ilka_86

28.03.2012 13:01
lubię takie ciasta

aguus

04.01.2012 08:28
Pyszniutkie!

ewasylwia

30.12.2011 11:40
pyszne ciasto

stokrotka

29.12.2011 22:24
FAJNE CIASTO

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat