Przepis i sposób przygotowania na: Seromakowiec z migdałami
Na stolnicę wysypujemy mąkę dodajemy margarynę, cukier, jajko i proszek do pieczenia. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, owijamy w folię i wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Blachę o wymiarach 40x26 cm smarujemy delikatnie margaryną posypujemy bułką tartą i schłodzonym ciastem wylepiamy blaszkę. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C. Na upieczone ciasto wykładamy masę makową.
2.
Do sera dodajemy jajka,cukier i budynie. Miksujemy i dodajemy masło, olejek migdałowy i mleko( jeżeli masa jest rzadka nie dodajemy już mleka). Na masę makową wykładamy masę serową. Pieczemy godzinę w temperaturze 180C. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik przy otwartych dzwiczkach piekarnika aby ostygł i nie opadł.
3.
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier i kakao, mieszamy i chwilę gotujemy. Ciepłą polewą polewamy sernik i posypujemy płatkami migdałowymi.