Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Seromakowiec z jabłkami i gruszką

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1,5 szkl
żółtko jajek 2 szt
masło 3/4 kostki
cukier puder 2 łyżki
kwaśna śmietana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka

masa makowa

masa makowa 1 puszka
białko 4 szt
jabłka 2 szt
gruszka 1 szt
sól 1 szczypta
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3 łyżki

masa serowa

ser 1 kg - wiaderko
jajko 5 szt
masło 1/2 kostki
cukier 3/4 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier waniliowy 1 łyżka
sól 1 szczypta

polewa

czekolada 125-150 g
śmietana 30% 75-100 ml

Porada

Ciasto które przygotowałam jest inspiracją przepisu "Świąteczny seromakowiec" który zaczerpnęłam z serwisu Doradca Smaku z księgi użytkownika Czyki - bardzo dziękuję :)

Przepis i sposób przygotowania na: Seromakowiec z jabłkami i gruszką

Kroki postępowania

1
Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, posiekane masło i śmietanę - zagniatamy kruche ciasto. Ciasto odkładamy na godzinę do lodówki.
Krok 1 - Seromakowiec z jabłkami i gruszką foto
2
Następnie wykładamy na blaszkę, nakłuwamy i podpiekamy w 180 stopniach przez 10 minut.
Krok 2 - Seromakowiec z jabłkami i gruszką foto
3
Masa makowa: jabłka i gruszkę obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy do rondla i podduszamy do miękkości. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Do przestudzonych owoców dodajemy masę makową i bułkę tartą - mieszamy. Następnie dodajemy ubitą pianę delikatnie łącząc z masa makową. Powstałą masę wykładamy na podpieczony spód.
Krok 3 - Seromakowiec z jabłkami i gruszką foto
4
Masa serowa: białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywna pianę. Do misy przekładamy ser, dodajemy masło, żółtka, cukier, cukier waniliowy, masło oraz budyń - miksujemy do połączenia składników, następnie dodajemy ubitą pianę ze szczytom soli i mieszamy. Powstała masę przekładamy na masę makową.
Krok 4 - Seromakowiec z jabłkami i gruszką foto
5
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 70 minut (po 50 minutach zmniejszyłam grzanie do 165-170 stopni). Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik w zamkniętym piekarniku przez około 15 minut.
Krok 5 - Seromakowiec z jabłkami i gruszką foto
6
Polewa: śmietanę podgrzewamy, dodajemy posiekaną czekoladę i podgrzewając na małym ogniu stale mieszając rozpuszczamy ją.
Gorącą czekoladę wylewamy na zimny sernik.
Sernik wraz z polewą wstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki.
Krok 6 - Seromakowiec z jabłkami i gruszką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 15.05.2017 17:35
bardzo pyszny taki wypiek
IwonaKa 06.04.2016 20:55
moje smaki,zjadłabym chetnie
Konczi 02.04.2016 18:09
Dziękuję za przepis :) Pozdrawiam :)
Bernadeta1 02.04.2016 17:22
bardzo smaczne ciasto
Wacław 02.04.2016 11:33
uwielbiam seromakowce,mniam :-)
Krystyna32 02.04.2016 09:54
pyszności :)
Ewelina1991 02.04.2016 08:50
świetny przepis!!
Mniam 02.04.2016 08:26
Bardzo fajny seromakowiec. Na pewno by mi smakował.
Agnieszka-87-25 02.04.2016 07:52
bardzo smaczny
Franciszek 02.04.2016 00:50
dobre ciasto
Iwusia 01.04.2016 23:36
ciasto 2w1 to świetne rozwiązanie
halina17 01.04.2016 22:17
Smaczne ciasto.
Wiktoria29 01.04.2016 21:43
na pewno smaczne
gosia1988 01.04.2016 21:32
Pyszności takie ciasto
Czyki 01.04.2016 19:37
Wspaniały wypiek:) Gratuluję i bardzo chętnie skosztuję:):):)
as28 01.04.2016 19:32
mniam mniam
Edita 01.04.2016 19:14
smacznie wyglada
RenataZ-et 01.04.2016 19:12
bardzo lubię takie ciasta
Mama niejadka 01.04.2016 18:55
Pyszne ciasto
mirosława4 01.04.2016 17:44
bardzo lubię to ciasto
Katarzyna59 01.04.2016 17:12
pyszne ciasto
KORAL 01.04.2016 16:52
Pyszności u Ciebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak