Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Seromakowiec a'la szachownica

4.0
(26)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód:
mąka pszenna 1 szkl
cukier puder 3 łyżki
żółtko jajek 2 szt
masło 60 g
śmietana 18-procentowa 1 łyżka
masa makowa
mak 500 g
ekstrakt migdałowy 3 łyżki
żurawina 100 g
miód 3 łyżki
cukier puder 3/4 szkl
skórka z pomarańczy kandyzowan 1 łyżka
białko 6 szt
cukier 1 szkl
masło 250 g
żółtko jajek 6 szt
budyń śmietankowy 1 op
ekstrakt waniliowy 1 łyżka
polewa czekoladowa
twaróg 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Seromakowiec a'la szachownica

Kroki postępowania

1
Mak sparzyć wrzątkiem tak, aby woda była 2-3cm ponad makiem. Przemieszać i odstawić najlepiej na noc. W ten sposób wszystkie zanieczyszczenia wypłyną na wierzch. Odsączony mak zmielić najlepiej trzy razy. Dodać do maku żurawinę, cukier, miód, ekstrakt, skórkę z pomarańczy. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć razem z makiem. Formę 23x33 wyłożyć papierem do pieczenia, boki również. Wyłożyć równo masę makową. Piec w temperaturze 180 *C przez 25min. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Krok 1 - Seromakowiec a'la szachownica foto
2
Wszystkie składniki ciasta kruchego na spód posiekać nożem i wymieszać. Wylepić spód formy 23x33 wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec 10min.
Krok 2 - Seromakowiec a'la szachownica foto
3
Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku. Później po trochę ser (użyłam tego z wiaderka) budyń i ekstrakt. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników.
Krok 3 - Seromakowiec a'la szachownica foto
4
Podpieczony spód ściągnąć z papieru. Formę wyłożyć świeżym papierem, położyć spód. Upieczony mak wyjąć i na desce do krojenia pokroić wzdłuż na paski (9 szt) Parę łyżek sera rozsmarować na spodzie. Położyć paski makowe w równych odstępach wzdłuż foremki. Wypełnić odstępy masą serową. Wyłożyć kolejną warstwę pasków makowych i zalać masą serową.
Krok 4 - Seromakowiec a'la szachownica foto
5
Piec w temperaturze 170*C przez ok 50min. Wystudzony polać polewą czekoladową. Smacznego!
Krok 5 - Seromakowiec a'la szachownica foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 23.01.2014 17:03
jak zwykle u Ciebie - pychotka :)
mysza75 23.01.2014 11:53
Jaka fajna szachownica
Alex_M 09.01.2014 12:09
rewelacyjny pomysł :)
gosia56 09.01.2014 09:56
super ciasto
gusia1000 08.01.2014 00:47
Cudnie wygląda i na pewno smakuje.
fotoviderek 07.01.2014 19:39
Niesamowity pomysł, przepyszne ciacho :)
IwonaDD 07.01.2014 16:43
rewelacja!!!!!!
Stenka 07.01.2014 16:23
smakowite ciasto
Beatris 07.01.2014 15:34
Smakowite ciasto:)
Olga_SK 07.01.2014 14:08
Ale to musi bosko smakować :D
Barbara13 07.01.2014 13:44
świetny pomysł,musi być pyszny :)
Janina 07.01.2014 12:32
Super pomysł, pyszne na pewno;)
msmors 07.01.2014 12:29
wygląda ciekawie
Kuchenka 07.01.2014 12:18
mniam mniam
Megg 07.01.2014 11:57
prezentuje sie wyśmienicie
Romanowka 07.01.2014 11:49
apetyczne i artystyczne :)
matesko 07.01.2014 11:15
piękne i smaczne
sanielcia 07.01.2014 10:59
fajny przepis :)
Ola1984 07.01.2014 10:54
Świetne ciacho, pięknie wygląda.
Konczi 07.01.2014 10:53
to ciasto jest super, uwielbiam je

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak