Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Seromakowiec

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 i 1/2 szkalnki
masło lub margaryna 0,5 kostki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko jajek 2 sztuki
cukier puder 3 łyżki

Masa serowa

ser biały 1 kg
jaja 5 sztuk
masło lub margaryna 0,5 sztuki
cukier 1 szklanka

Masa makowa

masa makowa 1 puszka
olejek migdałowy 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Seromakowiec

Kroki postępowania

1
Ciasto:
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dajemy pokrojone masło i oddzielone żółtka. Zagniatamy ciasto. Dajemy na pół godziny do lodówki. Następnie wałkujemy i przekładamy na blaszkę.
Krok 1 - Seromakowiec foto
2
Masę makową z puszki wykładamy na ciasto.
Krok 2 - Seromakowiec foto
3
Masa serowa:
Masło ucieramy z cukrem i z żółtkami. Białka ubijamy na sztywno. Do masła dajemy ser. Mieszamy, potem dajemy białka.
Krok 3 - Seromakowiec foto
4
Wykładamy masę serową na mak. Pieczemy ok. godzinę w temp. 180 st.
Krok 4 - Seromakowiec foto
5
Gotowe ciasto ozdabiamy lukrem i czekoladą.
Krok 5 - Seromakowiec foto
6
Kroimy ciasto i zajadamy.
Krok 6 - Seromakowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 10.11.2015 05:47
pyszne ciacho
jagoda5913 10.11.2015 00:49
pyszny placek
marcia7 09.11.2015 21:04
idealny do kawki
agnieszka214 09.11.2015 19:56
Pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak