Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Seromakowiec

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
margaryna 1/2 kostki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 opakowanie
śmietana 1/2 szklanki
mak 1/2 kg
jajko 2 szt
cukier 1/2 szklanki
powidła śliwkowe 3 łyżki
miód 3 łyżki
masło 2 łyżki
ser biały 80 dkg
jajko 4 szt
cukier 1 szklanka
budyń waniliowy 1 opakowanie
olejek cytrynowy 1 opakowanie
margaryna 1/3 kostki
mąka pszenna 1 łyżka
olejek migdałowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Seromakowiec

Z mąki, połowy kostki margaryny, proszku do pieczenia, cukru waniliowego i śmietany zagnieść ciasto. Rozwałkować, wyłożyć na blaszkę.
Mak zalać wrzątkiem. Gotować na wolnym ogniu 15 minut. Odcedzić. Zmielić w maszynce 2 razy. W garnku rozpuścić masło, cukier i miód. Dodać powidła, mak, 2 żółtka i wszystko wymieszać. Chwilę potrzymać na ogniu. Wystudzić. Dodać pianę ubitą z dwóch białek. Wyłożyć nierównomiernie masę na ciasto (utworzyć kopczyki).
Ser zmielić w maszynce. Utrzeć 4 jajka z cukrem i margaryną, dodać ser, olejek cytrynowy, wymieszać. Na koniec dodać budyń i łyżkę mąki. Wylać na blachę.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 27.01.2014 14:46
Pyszne ciacho do kawy :-)
ada.la 25.01.2014 11:44
pyszne ciasto
Agata3 17.01.2014 17:09
Bardzo smaczne cisto:)
nogawkuchni 17.01.2014 14:58
Uwielbiam to ciasto,ser z makiem przepysznie się łączy,Twoja propozycja wygląda wyśmienicie,pyszny deser.
Kuchenka 17.01.2014 13:31
super fajne
as28 17.01.2014 12:58
mniam mniam
krystyna330 17.01.2014 12:55
bardzo smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak