Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Seromakowiec

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szkl
jajko 8 szt
ser biały trzykrotnie mielony 1 kg
margaryna 0,5 kost
masło 0,5 kost
cukier puder 2,5 szkl
aromat waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Seromakowiec

CIASTO
Mąka, 1 żółtko, margaryna, 1/2 szkl cukru pudru.
Składniki na ciasto wymieszać, zagnieść, włożyć w folię i do lodówki.
Rozwałkować schłodzone ciasto i piec 15 minut w 200 stop.

MASA MAKOWA
Mak sparzyć, osączyć, zemleć 2 razy, utrzeć ze szkl cukru pudru i 2 żółtkami, dodać aromat.
Połączyć z ubitymi 2 białkami.
Wyłożyć na ciasto

MASA SEROWA
Masło utrzeć z cukrem i 5 żółtkami, dodając po łyżce sera.
Delikatnie wymieszać z białkami ubitymi na pianę.
Masę serową wyłożyć na makową.
Ciasto piec 1 godz. w temp.180 stop.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli82 16.08.2011 20:25
mniam!
jeta72 10.04.2011 22:33
Ślinka aż leci;)
Margo1 30.03.2011 17:42
smaczny jak widać
bejciu24 15.03.2011 08:01
lubię serniki
accee 05.03.2011 22:44
Dobre
nikusonka 25.02.2011 22:37
2 w jednym- świetne połączenie dla smakoszy:)
rzenia15 22.01.2011 11:05
pychota
Henryka2 18.12.2010 20:16
Wzięłam sobie i na Boże Narodzenie zrobię.
annamariakowalczyk3 23.08.2010 13:57
pysznie.
pawel007 15.08.2010 08:48
mniam,,,,
gusia1000 14.08.2010 19:26
Pycha.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak