seromak

seromak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak w puszcze

    1 opakowanie
  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • budy śmietankowy

    2 opakowania
  • olejek cytrynowy

    1 opakowanie
  • margaryna

    250 gram
  • twaróg

    1 kilogram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

żółtka jaja utrzeć na kogel mogel, dodać ser twarogowy (ja daję w wiaderku), 2 budynie śmietankowe ( mogą też być waniliowe) i rozpuszczony tłuszcz (ciepły). z białka ubić pianę. do masy serowej dodać mak i miksować na małych obrotach przez chwilkę. gdy ser połączy się z makiem dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wmieszać. na blachę wyłożyć masę i piec i 180 stopniach przez 1 godzinę ( jako spód można wykorzystać herbatniki, ciasto kruche, biszkopty jak kto woli ja preferuje bez spodu).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

irenka

09.01.2013 20:05
pycha

pajbek

09.01.2013 09:07
Pyszny :-)

Rafał10

08.01.2013 19:47
ooo takiego jeszcze nie jadłam :)

Habibi

08.01.2013 19:43
w zeszłym roku robiłam taki na Wielkanoc... Muszę to powtórzyć :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat