Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Seromak

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 1,5 szkl
masło 10 dag
cukier puder 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko jajek 2 szt
sól szczypta
Masa serowa
ser 1 kg
jaja 6 szt
cukier waniliowy 1 szt
kasza manna 3 łyżki
masło 15 dag
masa makowa
makowa masa 40 dag
jaja 4 szt
masło 1/2 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Seromak

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki wsypać do miski i zagnieść kruche ciasto. Wylepić blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 min.
Krok 1 - Seromak foto
2
do masy makowej, dodać jaja i rozpuszczone masło oraz olejek, wymieszać. Na podpieczonym cieście ulożyć poprzeczne paski maku.
Krok 2 - Seromak foto
3
Ser przepuścić przez maszynkę. Masło utrzeć na puszysty krem i dodać do sera.Żółtka utrzeć z cukrem, dodac do masy razem z kaszą manną, a na koniec białka ubite na sztywną pianę. Wlać ser na ciasto z masą makową.
Krok 3 - Seromak foto
4
Ciasto piec ok. godz. w 180 stopniach.
Krok 4 - Seromak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 20.04.2014 15:04
jadłam kiedyś i bardzo mi smakował
Kuchareczka2 13.04.2013 20:26
kocham to ciasto
artur7 08.03.2013 06:44
robię takie ciasta w takim połączeniu
EWI 30.12.2012 17:02
pycha
Piotr-21 30.12.2012 15:15
fajne
Botwinka 30.12.2012 15:04
fajne ciacho
Barbara/zuza22_85 30.12.2012 14:34
smaczne
agnieszka214 30.12.2012 14:28
lubei takei połaczeninie
agnieszka214 30.12.2012 14:28
lubei takei połaczeninie
agnieszka214 30.12.2012 14:28
lubei takei połaczeninie
jolanta19 30.12.2012 14:17
uwielbiam
Adamorek 30.12.2012 14:03
super ciacho
magduś83 30.12.2012 13:57
Droga nogawkuchni Nowak, bardzo dziekuję, troszke byłam zawiedziona tym ze "upadł"
Marta1986 30.12.2012 13:56
lubie:-)
mela25 30.12.2012 13:50
smakowite
nogawkuchni 30.12.2012 13:36
Uwielbiam połączenie maku i sera w cieście, słodkim wariancie, te składniki świetnie się komponują, też miałam to ciacho na Święta, bo moja Mama często je robi, objadłam się nim co nie miara, pyszny deserek do kawki, lekkość, jaką nadaje ser i mak powodujący, że ciasto nie jest zbyt słodkie czyni to ciacho prawdziwym smakołykiem, świetnie Ci wyszło.
Konczi 30.12.2012 13:35
lubię takie ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak