Przepis i sposób przygotowania na: SEROMAK !
80 dag twarogu
4 jajka
1 szkl cukru pudru
1/2 kostki masła
1 budyń śmietankowy bez cukru
garść rodzynek ( jak ktoś lubi )
Do twarogu dodajemy żółtka i ucieramy lub wyrabiamy ręką. Następnie dodajemy cukier puder, roztopione masło i rozrobiony budyń. Gotową masę serową łaczymy z ubitymi białkami i rodzynkami.
MASA MAKOWA :
40 dag maku mielonego
1/2 kostki masła
1 szkl miodu
5 jajek
Do sparzonego i zmielonego z cukrem maku dodajemy roztpione masło, miód i wbijamy jajka. Dobrze mieszamy aby masa była gładka.
Składniki ciasta zagniatami, rozwałkowujemy i wykładamy na wyścieloną papierem, polaną olejem i posypaną bułką tartą blachę. Na ciasto kładziemy masę serową , a następnie masę makową. Pieczemy w temp 180 stopni około 50-60 minut. MOżna polać polewą czekoladową lub lukrem.