SEROMAK !

SEROMAK !

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szkl
  • cukier puder

    3 łyżki
  • masło

    1/2 kostki
  • jajka

    2 szt
  • śmietana

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

MASA SEROWA :
80 dag twarogu
4 jajka
1 szkl cukru pudru
1/2 kostki masła
1 budyń śmietankowy bez cukru
garść rodzynek ( jak ktoś lubi )

Do twarogu dodajemy żółtka i ucieramy lub wyrabiamy ręką. Następnie dodajemy cukier puder, roztopione masło i rozrobiony budyń. Gotową masę serową łaczymy z ubitymi białkami i rodzynkami.


MASA MAKOWA :
40 dag maku mielonego
1/2 kostki masła
1 szkl miodu
5 jajek

Do sparzonego i zmielonego z cukrem maku dodajemy roztpione masło, miód i wbijamy jajka. Dobrze mieszamy aby masa była gładka.


Składniki ciasta zagniatami, rozwałkowujemy i wykładamy na wyścieloną papierem, polaną olejem i posypaną bułką tartą blachę. Na ciasto kładziemy masę serową , a następnie masę makową. Pieczemy w temp 180 stopni około 50-60 minut. MOżna polać polewą czekoladową lub lukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kamyk

23.05.2013 22:28
smaczne ciastko

kasiek

04.05.2013 20:36
bardzo chętnie bym zjadła

Katarzyna59

23.03.2013 18:22
bardzo apetyczny

agnieszka214

06.02.2013 18:18
fajne ciasteczko często go robie

dodi

06.02.2013 14:51
pomysłowo!!!!!!!!!!!!!!

Bogumiła

06.02.2013 14:34
bardzo fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat