Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernikowy miodownik

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto miodowe:
mąka pszenna 3 szklanki
cukier kryształ 1 szklanka
margaryna 1/2 kostki
miód prawdziwy 4 łyżki
jajko 2 sztuki
mleko 3 łyżki
twaróg 70 dkg
margaryna 1/2 kostki
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
budyń śmietankowy 1 sztuka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mleko 1/2 szklanki
rodzynki 1/2 szklanki
skórka kandyzowana pomarańczow 2 łyzki
skórka kandyzowana cytrynowa 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernikowy miodownik

Ciasto: Miód zagotowujemy na wolnym ogniu razem z margaryną, cukrem i mlekiem. Studzimy.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, sodę, wbijamy jajka i wlewamy stopniowo wystudzony miód,
zagniatając ciasto. Jeśli ciasto zagniatało by się ciężko możemy dodać łyżkę śmietany. Ciasto
formujemy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min. Ciasto dzielimy na trzy części,
każdą cienko rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę (wymiary 25/30cm) wyłożoną
papierem do pieczenia i pieczemy każdy po 15 min w temp. 180 stopni C.
Masa serowa: Ser dwukrotnie mielimy, wkładamy do rondla, dodajemy margarynę, cukier,
cukier waniliowy i zagotowujemy na wolnym ogniu często mieszając. Gdy masa zacznie powoli bulgotać
w mleku rozrabiamy budyń oraz mąke ziemniaczaną. Masę zdejmujemy z ognia i pomału wlewamy
rozrobiony budyń stale mieszając. Ponownie ustawiamy na wolnym ogniu, wrzucamy rodzynki i skórki,
dodajemy żółtko i zagotowujemy ok 4-5 min. Masą przekładamy ciasta. Najlepiej smakuje na następny dzień gdy ciasta skruszeją.
Możemy udekorować polewą lub cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 26.11.2013 12:33
Ciasto przepyszne. Moje smaki.
6zer
6zer 26.11.2013 10:47
swietny sernik, robie podobny
dodi 26.11.2013 10:05
musi być pyszne
Patriszja
Patriszja 26.11.2013 09:00
pysznie wygląda :)
Edith85 26.11.2013 08:48
Fakt, dużo pracy ale pewnie smak to wynagradza :) do ulubionych.
Krzysztof15 26.11.2013 07:32
palce lizac ,pychota
monisia1977 26.11.2013 06:13
super ciacho
bietka 25.11.2013 22:17
pyszne ciacho
Renata9 25.11.2013 22:09
pyszny miodownik
babajaga1969 25.11.2013 21:57
smaczne ciasto
2milutka 25.11.2013 21:52
ale pysznie wygląda:)
joanna30 25.11.2013 21:50
Pyszne ciasto:)
Barbara777 25.11.2013 21:35
mniam dobre ciastko
norweska20 25.11.2013 21:33
piękne, tylko dużo pracy wymaga

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak