Sernikowy miodownik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto miodowe:

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • cukier kryształ

    1 szklanka
  • margaryna

    1/2 kostki
  • miód prawdziwy

    4 łyżki
  • jajka

    2 sztuki
  • mleko

    3 łyżki
  • twaróg

    70 dkg
  • margaryna

    1/2 kostki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • żółtko jaja

    1 sztuka
  • budyń śmietankowy

    1 sztuka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • mleko

    1/2 szklanki
  • rodzynki

    1/2 szklanki
  • skórka kandyzowana pomarańczow

    2 łyzki
  • skórka kandyzowana cytrynowa

    2 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Miód zagotowujemy na wolnym ogniu razem z margaryną, cukrem i mlekiem. Studzimy.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, sodę, wbijamy jajka i wlewamy stopniowo wystudzony miód,
zagniatając ciasto. Jeśli ciasto zagniatało by się ciężko możemy dodać łyżkę śmietany. Ciasto
formujemy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min. Ciasto dzielimy na trzy części,
każdą cienko rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę (wymiary 25/30cm) wyłożoną
papierem do pieczenia i pieczemy każdy po 15 min w temp. 180 stopni C.
Masa serowa: Ser dwukrotnie mielimy, wkładamy do rondla, dodajemy margarynę, cukier,
cukier waniliowy i zagotowujemy na wolnym ogniu często mieszając. Gdy masa zacznie powoli bulgotać
w mleku rozrabiamy budyń oraz mąke ziemniaczaną. Masę zdejmujemy z ognia i pomału wlewamy
rozrobiony budyń stale mieszając. Ponownie ustawiamy na wolnym ogniu, wrzucamy rodzynki i skórki,
dodajemy żółtko i zagotowujemy ok 4-5 min. Masą przekładamy ciasta. Najlepiej smakuje na następny dzień gdy ciasta skruszeją.
Możemy udekorować polewą lub cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 26.11.2013 12:33
Ciasto przepyszne. Moje smaki.
6zer 26.11.2013 10:47
swietny sernik, robie podobny
dodi 26.11.2013 10:05
musi być pyszne
Patriszja 26.11.2013 09:00
pysznie wygląda :)
Edith85 26.11.2013 08:48
Fakt, dużo pracy ale pewnie smak to wynagradza :) do ulubionych.
Krzysztof15 26.11.2013 07:32
palce lizac ,pychota
monisia1977 26.11.2013 06:13
super ciacho
bietka 25.11.2013 22:17
pyszne ciacho
Renata9 25.11.2013 22:09
pyszny miodownik
babajaga1969 25.11.2013 21:57
smaczne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat