Przepis i sposób przygotowania na: Sernikowe różyczki Zewy
Jajka rozbełtać z solą.
Masło stopić i przestudzić.
Dodać mleko oraz ekstrakt i cukier i wymieszać.
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z drożdżami.
Wlać masę jajeczno mleczną i połączyć składniki.
Następnie wlać masło i wyrobić gładkie ciasto.
Włożyć je do miseczki i zakryć ściereczką, zostawić na około 40 minut.
Gdy ciasto podrasta w drugiej misce rozgnieść twaróg, dodać płatki migdałowe, ekstrakr waniliowy oraz cukier i żółtko i połączyć składniki.
Z masy serowej uformować 16 kulek.
Gdy ciasto podrośnie podzielić je na 16 części i każdą wałkować na kółka.
Każdy placek naciąć na 4 ale nie do końca.
Na środku umieścić kulkę serową i zakładać każdy nacięty fragment otulając kulkę tworząc różyczkę.
Tak uformowane różyczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rtozbełtanym jajkiem.
Nastawić piekarnik na 190 stopni a gdy się nagrzeje włożyć blachę i piec różyczki 25 minut.
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.