Sernikowe różyczki Zewy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • żółtko jaja

    3 szt
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    80 g
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • mleko

    200 ml
  • mąka pszenna

    500 g typ 500
  • drożdże suche

    7 g
  • masło

    100 g

nadzienie

  • twaróg półtłusty

    300 g
  • żółtko jaja

    1 szt
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • płatki migdałowe

    100 g
  • cukier

    100 g

dodatkowo

  • jajko

    1 szt
  • cukier puder do posypania

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Jajka rozbełtać z solą.
Masło stopić i przestudzić.
Dodać mleko oraz ekstrakt i cukier i wymieszać.
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z drożdżami.
Wlać masę jajeczno mleczną i połączyć składniki.
Następnie wlać masło i wyrobić gładkie ciasto.
Włożyć je do miseczki i zakryć ściereczką, zostawić na około 40 minut.

Gdy ciasto podrasta w drugiej misce rozgnieść twaróg, dodać płatki migdałowe, ekstrakr waniliowy oraz cukier i żółtko i połączyć składniki.
Z masy serowej uformować 16 kulek.
Gdy ciasto podrośnie podzielić je na 16 części i każdą wałkować na kółka.
Każdy placek naciąć na 4 ale nie do końca.
Na środku umieścić kulkę serową i zakładać każdy nacięty fragment otulając kulkę tworząc różyczkę.
Tak uformowane różyczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rtozbełtanym jajkiem.
Nastawić piekarnik na 190 stopni a gdy się nagrzeje włożyć blachę i piec różyczki 25 minut.
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat