Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernikowe różyczki Zewy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

żółtko jajek 3 szt
sól 1 szczypta
cukier 80 g
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
mleko 200 ml
mąka pszenna 500 g typ 500
drożdże suche 7 g
masło 100 g

nadzienie

twaróg półtłusty 300 g
żółtko jajek 1 szt
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
płatki migdałowe 100 g
cukier 100 g

dodatkowo

jajko 1 szt
cukier puder do posypania 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernikowe różyczki Zewy


Jajka rozbełtać z solą.
Masło stopić i przestudzić.
Dodać mleko oraz ekstrakt i cukier i wymieszać.
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z drożdżami.
Wlać masę jajeczno mleczną i połączyć składniki.
Następnie wlać masło i wyrobić gładkie ciasto.
Włożyć je do miseczki i zakryć ściereczką, zostawić na około 40 minut.

Gdy ciasto podrasta w drugiej misce rozgnieść twaróg, dodać płatki migdałowe, ekstrakr waniliowy oraz cukier i żółtko i połączyć składniki.
Z masy serowej uformować 16 kulek.
Gdy ciasto podrośnie podzielić je na 16 części i każdą wałkować na kółka.
Każdy placek naciąć na 4 ale nie do końca.
Na środku umieścić kulkę serową i zakładać każdy nacięty fragment otulając kulkę tworząc różyczkę.
Tak uformowane różyczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rtozbełtanym jajkiem.
Nastawić piekarnik na 190 stopni a gdy się nagrzeje włożyć blachę i piec różyczki 25 minut.
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak