Serniko-szarlotka

Serniko-szarlotka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • cukier puder

    3 łyżki
  • żółtka

    3 sztuki
  • masło

    1/2 kostki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki

Warstwa z jabłkami

  • jabłka winne

    1 kg
  • cukier brązowy

    3-4 łyżki
  • cynamon Prymat

    szczypta
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • kisiel cytrynowy

    1 torebka

Warstwa serowa

  • twaróg półtłusty

    1 kg
  • cukier

    3/4 szklanki
  • cukier waniliowy

    16 g
  • białka

    3 sztuki
  • jajka

    3 sztuki
  • mleko w proszku

    1/2 szklanki
  • mleko 3,2%

    1,5 szklanki
  • budyń śmietankowy

    1 torebka

dodatkowo

  • polewa czekoladowa

  • kolorowa posypka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Serniko-szarlotka foto
1.
Ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem, ddoajemy żółtka oraz pokrojone zimne masło, zagniatamy jednolite kruche ciasto.
Krok 2 - Serniko-szarlotka foto
Wylepiamy spód blaszki wyłożonej pergaminem o wym 25/30 cm, wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy jabłkowej.
Krok 3 - Serniko-szarlotka foto
Warstwa z jabłkami: Obrane jabłka kroimy na plastry, podlewamy dwoma łyżkami wody, skrapiamy sokiem z cytryny, wsypujemy cukier , dusimy na ogniu do momentu aż zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy suchy kisiel, mieszamy .Odstawiamy do przestudzenia
Krok 4 - Serniko-szarlotka foto
Zimną masę rozprowadzamy na kruchym cieście.
Krok 5 - Serniko-szarlotka foto
Warstwa serowa: Twaróg ,budyń, cukier, białka oraz całe jajka i mleko umieszczamy w misce, miksujemy blenderem krótko tylko do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Wylewamy na warstwę z jabłkami. Wstawiamy do nagrzanego do 180*c pieczemy 20 minut.Po tym czasie temp zmniejszamy na 170*c i pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.Całkiem zimne ciasto dekorujemy mleczną polewą i posypujemy wiórkami czekoladowymi. Słodkich wypieków!
2milutka
Na kruchym słodkim spodzie królują orzeźwiające winne jabłka.Kropką nad „i” jest warstwa serowa .Niezwykły smak uzyskuje się małym nakładem pracy. Przygotowanie tego ciasta zajmie kilka chwil. Tak lubię.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (35)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

roksinia

02.12.2017 10:39
Pyszności

Bożena Matuszczyk

13.02.2017 00:07
Ciasto wygląda ślicznie , kusi smakiem jak i wyglądem.;)

Ada-Gaba

09.12.2016 22:07
wygląda przepysznie

magdow

25.10.2016 13:45
ale pyszne!

Ada-Gaba

22.10.2016 20:27
rewelacja !

bietka

22.10.2016 20:03
pyszne ciacho :)

tomek18

22.10.2016 19:28
rewelacja! wygląda przepysznie

agnieszka214

22.10.2016 14:21
Wygląda bardzo apetycznie

Edith85

22.10.2016 09:59
Smakowite ciacho

Maridka19

22.10.2016 09:13
Wygląda obłędnie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat