Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serniki z patelni

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

twaróg 500 gram
jajko 2-3 szt
mąka pszenna 100 gram
cukier 5 łyżek
sól szczypta
rodzynki 1 garść
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej do smażenia opcjonalnie
cukier puder do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Serniki z patelni

Ser z jajkami rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, sól. Dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy na gładką masę. Na końcu dodajemy rodzynki.
Rozgrzewamy olej na patelni i kładziemy łyżką placki- mogą być grubze, wtedy na małym gazie musimy je dłużej podsmażyć.
Smażymy na złoty kolor.
Gotowe posypujemy cukrem pudrem.



Mąkę częściowo możemy zastąpić budyniem waniliowym lub śmietankowym. Można dodać także proszek do pieczenia

Na zdjęciu wersja bez rodzynek równie smaczna.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edith85 04.12.2013 10:07
bardzo fajny pomysł, chętnie wypróbuję :) dodaję do księgi :D
ao_12 02.12.2013 20:47
nie jadłam jeszcze takich placuszków :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak